Skip to main content


Hij staat weer voor de deur, de december maand! Een maand met mooie lichtjes, gezellige borrels en lekker eten. Maar ook, snel donker, koude en natte dagen, griepklachten en de grote roze olifant in de kamer tijdens de kerstdagen bij de familie. Om nog maar niet te spreken over de voorbereiding van het kerstdiner en het uitzoeken en aanschaffen van de kadootjes voor iedereen.

Juist in deze maand is het belangrijk om goed voor jezelf te (blijven) zorgen en stress zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Ervaar je net als ik de eerste overgangsklachten? Dan deel ik graag mijn gouden tips met je:

1.

Start je dagen bewust en ontspannen. Sta 15 minuten eerder op dan je gewend bent en zorg voor een mooi en voedzaam ontbijt. Varieer per dag en kies er tenminste 1x in de week voor om iets nieuws uit te proberen. 
 Doe dit in ieder geval wanneer je weet dat de dag die voor je ligt vol gepland staat met dingen die moeten gebeuren.

Steek een kaarsje aan (voordeel van in het donker wakker worden!) en schrijf je intentie voor die dag op. Bv ‘vandaag doe ik alles bewust’ of ‘vandaag zorg ik goed voor mezelf’.

En 2 favorieten van mij:  ‘vandaag gaat alles in gemak’ en ‘vandaag voel ik me dankbaar voor ……..’. 

2.

Plan nu al bewuste rustmomenten voor jezelf in voor de hele maand december. Blok dit in je agenda met bv de tekst ‘me time’ of (zoals ik dat doe) met een symbool van een hart. Als ik dat in mijn agenda zie staan, weet ik, dit is mijn adempauze om even bewust stil te zijn en te voelen wat ik nodig heb. 

3.

Beperk de inname van alcohol. Alcohol laat na inname het oestrogeen level stijgen en dit kan de reeds aanwezige schommelingen van het oestrogeen verergeren. Waardoor stemmingswisselingen op de loer liggen.

Ook heeft alcohol een vaatverwijdend effect wat de kans op opvliegers verergert. 
Schenk in plaats daarvan water in een mooi wijnglas of kies voor een alcoholvrije Gin, zodat je een net zo’n mooi feestelijk glas Gin & Tonic kunt drinken als de rest.

4.

Beperk de tussendoortjes. Tijdens de feestdagen wordt er traditioneel veel gegeten en vaak ook verschillende hapjes en gerechten gedurende de hele dag. Dit veroorzaakt sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel die stemmingswisselingen in de hand werken. 

Zorg ervoor dat je de dag goed start met een voedzaam ontbijt en later met een gezonde lunch. Dit voorkomt later op de dag de behoefte om alles wat langs komt of op tafel staat te pakken. 

5.

Laat verwachtingen los over hoe het zou moeten zijn en geniet van wat er is. Je kunt niet alles plannen en controleren. Alle gangen voor het diner zelf maken? Of kies je ervoor om bv het dessert door een goede banketbakker te laten verzorgen en deze een dag van te voren op te halen? Het kan allemaal als je de verwachting loslaat van wat je zou ‘moeten’ tijdens deze dagen en ruimte geeft aan wat voor jou belangrijk is (namelijk je gezondheid en gezellig & fit de feestdagen beleven!)

6.

Ben je je nu al druk aan het maken over de extra kilo’s die eraan komen en er in januari weer af moeten? Onzin!

Op wat je het afgelopen jaar gemiddeld hebt gegeten en gedronken gaat deze maand echt het verschil niet maken. Geniet en pak de dingen in 2020 weer met positieve energie op!

7. 

Plan per dag maximaal 3 dingen die je op die dag afgerond wilt hebben. Nadat je deze hebt afgerond, ben je in principe ‘vrij’. Dit geeft je rust in je hoofd en lichaam.

Energie om er nog wat bij te pakken? Doen! Alle dingen die je regelt, kun je dan zien als pure winst voor die dag.

8. 

Begin vanaf vandaag al met de voorbereiding. Maak een planning van alles wat je op 24 december a.s. geregeld wilt hebben en verdeel deze over de resterende dagen (zie ook punt 7). Start (uiteraard) met alles in huis te halen dat niet bederft, zoals kadootjes en versiering voor in huis of bestel dingen online.

9.

Denk niet te groot door te focussen op het eindresultaat. Kijk en plan wat je iedere dag kunt doen, om hiertoe te komen en kom in actie. Hierdoor behoud je overzicht en dat scheelt de helft van de stress!

10. 

Vergeet jezelf niet. Niemand heeft er iets aan wanneer jij uiteindelijk aan de perfect versierde kersttafel aanschuift met wallen tot aan je knieën en de neiging om alleen nog maar te willen huilen. 

Wees dit plaatje (schrikbeeld) voor door simpelweg iedere dag te starten met de vraag ‘wat heb ik vandaag nodig?’ en dit voor jezelf in orde te maken. Jij bent de basis van waaruit alles ontstaat. Heb plezier (is namelijk het allerbelangrijkste!) en schuif die lat iets lager. Heb je gelijk een mooi voornemen voor 2020 😉

Succes en enjoy!