Skip to main content

Op dit moment is er veel aandacht in de media voor alcoholvrije producten, zodat je ook zonder alcohol een prima en gezellig sociaal leven kunt hebben. Alsof je dat zonder alcohol niet zou hebben, maar dat is een andere discussie 😉

Ook zie ik dat er wederom veel aandacht is voor de Dry January maand. Maar wat daarna? Weer zonder limiet aan de alcohol? Ik hoor verschillende mensen om mij heen dat ze verschil merken wanneer ze een maand of langer geen alcohol drinken. Er is meer helderheid in het hoofd, scherpere focus en fysiek voelt men zich beter. 

Hoe komt het dan dat mensen toch weer overgaan op het drinken van alcohol in mate die, zeker wanneer we ouder worden, gevolgen heeft voor het ons goed voelen? 

Ik ben zelf nooit een groot gebruiker geweest van alcohol, maar nu ik in de overgang ben, weet ik dat het in deze fase van het leven helemaal niet verstandig is om te doen, omdat het klachten als opvliegers verergert en het risico op ernstige ziektes verhoogt.

Waarom dan toch dat wijntje of Gin & Tonic bestellen? Omdat het gezelliger is met dan zonder, we net iets meer ontspannen zijn en ons vrijer voelen? Maar zeg nu eerlijk, die kater de volgende dag en het moeten afzeggen van de (sport)afspraak omdat het allemaal net niet zo goed gevallen is, dat is toch balen? Dan gaan er toch stiekem gedachten door je hoofd dat het zonde is van die kostbare weekenddag om futloos op de bank te hangen?

Dus…..
Bedenk wat voor jou het grootste argument is om (mee) te drinken en vraag jezelf vervolgens af waarom je dat zo denkt of voelt. Op dat antwoord stel je jezelf wederom de ‘waarom vraag’ net zolang tot je bij de kern bent. Wat is echt de reden dat je drinkt?

Als je hier een helder en eerlijk antwoord op hebt, dan is er ruimte om voor deze behoefte die je voelt een gezond alternatief te zoeken.

Voor mij was het argument ‘erbij willen horen’. Het gevoel van gezellig meedoen met mijn man en/ of vrienden om samen een drankje te doen. Met een spa blauw in de hand voelde ik me meer ‘afgescheiden’ van de rest en zo’n glas water, laten we eerlijk zijn, ziet er inderdaad niet heel gezellig, feestelijk en aantrekkelijk uit.

Inmiddels is er voor mij een alternatief in de vorm van allerlei alcoholvrije drankjes. Zo drink ik nu af en toe een alcoholvrije Gin & Tonic die er net zo feestelijk uitziet als de alcohol bevattende variant. Ook ben ik groot fan van Kombucha die een kleine bubbel heeft. Schenk deze in een mooi wijnglas en je hebt een mousserend ‘wijntje’. Van de zomer drink ik graag op het terras een alcoholvrije Radler. 

Resultaat? Ik heb het gevoel en smaak van iets lekkers te drinken, zonder de nare bijwerkingen van alcohol. Daarnaast sta ik met een meer aantrekkelijk uitziend glas in mijn handen.

Kortom, ik ben eruit! Na wat zelfonderzoek weet ik inmiddels waar de behoefte van ‘erbij willen horen’ vandaan komt en geniet ik alsnog graag van een drankje, zonder alcohol!

En hoe zit het bij jou? Wat is jouw motivatie om te drinken? En op welke andere, gezondere manier kun je deze behoefte ook invullen?