Skip to main content

Inmiddels zijn er alweer een paar weken verstreken waarin we veel thuis zijn, met meer of minder huisgenoten. Dat wat eerst leek op een ‘vakantie’ en uit de dagelijkse routine (sleur) zijn, wordt nu steeds meer een nieuwe standaard. 1 van veel thuis zijn en 1 1/2 meter afstand houden van elkaar. Onrust, frustratie, onzekerheid en confrontaties bouwen zich op met de mensen die het dichtst bij je staan.

Nog niet zo lang geleden ontweek je deze gevoelens handig met een bezoekje aan de sportschool, een avondje wijn drinken met vriendinnen of de wekelijkse yogales samen met een goede vriendin. Noodzakelijk voor me-time en ontspanning, maar dat behoort helaas niet meer tot de mogelijkheden.

Het is verleidelijk om in deze periode de gezelligheid in huis te halen door ongezonde voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Niet voor niets hoor ik op dit moment dat vrouwen aankomen, doordat ze eten uit verveling, drinken voor ontspanning en het daarmee onbewust wegdringen van onverwerkte emoties die niet meer te maskeren zijn door afleiding buiten de deur.

Hoogste tijd dus voor een aantal tips om ook in deze periode het beste te halen uit wat er op dit moment aanwezig is:

ZORG VOOR EEN EIGEN PLEK

De tip wanneer je samen bent met een man, vrouw en of kind(eren). Net als voor het virus, is het belangrijk om momenten te hebben waarop je alleen kunt zijn. Helemaal op jezelf gericht. Bespreek welke ruimte(s) in huis voor gezamenlijke ontmoetingsmomenten zijn (de woonkamer en keuken waarin je elkaar treft voor het ontbijt, lunch en avondeten) en welke ruimte bv een stilteplek is. Wanneer de deur gesloten is, is deze ruimte voor andere huisgenoten (even) niet toegankelijk. 

VEGAN SWITCH

Het plan om een Vegan switch te doen, stond al op mijn lijstje, maar heb ik vervroegd vanwege Corona. Een programma waarbij je 10 dagen lang vooral heel veel groente en fruit eet, waarbij je 4 dagen volledig vegan eet. Ik ben geen voorstander van volledig vegan leven wanneer je in de overgang bent, omdat je eiwitten juist in deze fase van je leven hard nodig hebt, maar er vallen zeker een aantal voordelen te halen uit deze leefstijl. Niet alleen heb je een leidraad voor 10 dagen met fijne recepten om deze dagen te vullen, maar word je ook uit je dagelijkse routine gehaald wat betreft de standaard voedingspatronen die je hebt ontwikkeld. Groente, vooral de groene bladgroente, zorgen voor een goede afbraak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen waardoor o.a. klachten voor en tijdens de menstruatie worden voorkomen.

ONTWIKKEL JEZELF

Ook bij mij thuis is er geen sprake van een rustiger leefpatroon sinds Corona. Sterker nog, we ervaren beide dat er juist meer druk en onrust is, omdat de activiteiten buitenshuis voor ons alle vier zijn weggevallen. Toch is er op andere momenten meer ruimte en energie. Ruimte en energie die ik nu besteed aan mijn ontwikkeling van de Spaanse taal. 

Er is nu vaker dan voorheen tijd thuis om een Spaans artikel erbij te pakken en deze te vertalen. Zo heb ik en tijd voor mezelf en train ik mijn hersenen op het gebied van iets nieuws en haal ik hier ook nog eens positieve energie uit.

BEWUST TIJD SAMEN

Misschien was je wel gewend om op wekelijkse basis een avond samen te zijn. Samen uit eten, los van de kinderen en het gezinsleven. Helaas zijn we door Corona gedwongen om hier een andere invulling aan te geven. Want tijd samen door te brengen (En daarmee bedoel ik niet tegenover elkaar zitten met een laptop), is juist nu zo belangrijk. Wij hebben online escape-room (escaperoomsnederland.nl) ontdekt; Een echte aanrader! Samen puzzelen en steeds een stap verder komen. Voor dat je het weet ben je een hele avond zoet en in verbinding met elkaar. Toch even anders dan ’s avonds uitgeblust naast elkaar op de bank ploffen met Netflix aan.

GA NAAR BUITEN (IEDERE DAG)

De dagen lijken op dit moment veel op elkaar en wellicht bestaat bij jou de neiging jezelf terug te trekken. Doe het niet! De muren komen op je af en je gaat je echt niet beter voelen. Ga naar buiten, iedere dag en pak genoeg daglicht voor de aanmaak van serotonine. Hoe meer aanmaak van dit hormoon hoe beter we in ons vel zitten. Daarnaast is het de voorloper van melatonine, het slaaphormoon.

UITLAATKLEP

Omdat ik helaas niet meer naar de yogaschool kan, maar dit wel in mijn vaste weekpatroon staat, volg ik de lessen nu via een livestream in onze slaapkamer. Dit voelt uiteraard anders qua sfeer (2 minuten voordat de les start, sta ik nog een was op te vouwen), maar ik word er steeds beter in mijn focus en ontspanning hierin te pakken. Deze lessen plan ik in mijn agenda op de dagen dat ik voorheen ook fysiek naar de school ging. 

Deze ‘uitlaatklep’ is niet alleen voor mij belangrijk, maar zeker ook voor mijn huisgenoten. Blijf dus ook nu doen wat je leuk vindt om te doen op aangepaste wijze en je zal zien dat je humeur er met sprongen op vooruit gaat!

OP DIEET!

We worden overspoeld door de media en de overheid met de laatste stand van zaken. Realiseer je dat dit nieuws vooral veel onrust brengt en daarmee (on)bewust voor extra stressprikkels in je hersenen en lichaam zorgt. En daarvan weten we inmiddels, de overgang en stress gaan niet fijn samen. 

Beperk jezelf dus door maximaal 2x per dag de nieuwsfeiten te checken en je verder te focussen op meer voedende informatie en activiteiten.

GEZINSVERGADERING

Deze tip is echt bestemd voor wanneer je samen leeft met kinderen. Mocht je hem nog niet vast op de agenda hebben staan, dan is dit een mooi moment om ermee te beginnen. 

Een belangrijke advies, praat niet tegen je kinderen, maar met je kinderen. Hoe ervaren zij deze periode en wat hebben zij nodig om van deze tijd iets moois en leerzaams te maken om straks na Corona te kunnen blijven toepassen. 

Zorg dat de actiepunten en afspraken die worden gemaakt tijdens de gezinsvergadering haalbaar zijn en iets waar ieder gezinslid volmondig JA tegen kan zeggen.

STRUCTUUR

Die eerste paar weken voelde, ook voor ons, een beetje als vakantie. Onwennig, maar van korte duur. Nu dat het inmiddels zeker is dat we voor langere tijd vooral in huis zullen doorbrengen, is het verstandig en gezond, om een vaste structuur aan te brengen. Ging je voorheen op maandag en donderdag naar de sportschool? Volg dan op deze dagen een sportles via livestream of een vooraf opgenomen sportles. 

Sta op de gebruikelijke tijd op, ontbijt en zorg er voor dat je ’s avonds op tijd in bed ligt. Ook hier hoort bij dat je niet afwijkt van het voedingspatroon zoals je dat eerder gewend was. Voor mij betekent dit 3 hoofdmaaltijden, voedzaam en gevarieerd met 1 tussendoortje in de middag. Op deze manier houd ik mijn bloedsuikerspiegel in balans en voorkom ik stemmingswisselingen als gevolg van een bloedsuiker dip. Ook zorgt gezond eten voor gezonde darmen en daar profiteert de aanmaak van serotonine (het gelukshormoon) weer van. Het belang van dit hormoon, dat gevoelig is voor de schommelingen van oestrogeen tijdens de overgang, mag best wat meer bewuste aandacht hebben in deze periode.

TUSSENEVALUATIE

Mooie vragen om jezelf te stellen tijdens de heersende intelligent lockdown en voor later om jezelf aan te herinneren (wel even de antwoorden voor jezelf opschrijven):

  • Wat heb je over jezelf geleerd in deze bijzondere periode?
  • Wat neem je hiervan mee wanneer we weer terugkeren naar meer bewegingsvrijheid en contact met andere mensen?
  • Wat laat je achter?
  • Wat mis je het meest nu het (even) niet meer kan en zal je straks nooit meer voor lief nemen?

AANDACHT VOOR HUISDIEREN

Onze huisdieren vinden het geweldig dat we veel thuis zijn! En andersom kunnen ze juist nu ook een enorme steun voor ons zijn wanneer we even wat minder goed in ons vel zitten. Door het aanraken en aaien van een dier maken we het hormoon oxytocine aan. Een hormoon dat ons instant een geluksgevoel bezorgd. Overlaad je huisdier dus maar met alle aandacht die je in je hebt en geniet beide van de extra tijd die er samen is!

DOE HET NIET ALLEEN

Goede voornemens genoeg, maar om echt blijvend een gedragsverandering te realiseren is iets heel anders. Dat is 1 van de redenen waarom dieetboeken niet werken. Er staat keurig in beschreven wat je moet eten en hoeveel, maar eenmaal de eerste resultaten geboekt en het boek dichtgeslagen houden maar weinig mensen het vol. Het is dan ook niet zo gek om samen met een coach aan de slag te gaan.

Je krijgt geen strak afgetraind lichaam door te kijken naar een opname van een sportles. En dat geldt ook voor een gezonde leefstijl. Mooie boeken over dit thema in huis halen, zorgen er niet voor dat je beter en energieker in je vel zit. Je zult zelf iedere dag opnieuw die keuze moeten maken om ervoor te gaan.

Wil je de eerste blijvende stappen zetten, maar weet je niet hoe? Of lijkt het je fijn om dit samen met een ervaren coach te doen? Kies dan voor het basisprogramma: Overgang, Hormonen & Voeding. Dan gaan we samen aan de slag naar een blijvend gezonde leefstijl tijdens de Overgang.