Bij de overgang spreken we van typische en a-typische klachten.

Typische klachten zijn bv een verandering in de cyclus of nachtelijk transpireren. De lijst van a-typische klachten is een stuk langer:

Slapeloze nachten, stemmingswisselingen, spierpijn, vet of juist droog haar, minder zin in seks, depressieve gedachten, hartkloppingen, verhoogde gevoeligheid voor werkdruk, spier- en gewrichtsklachten. Hoofdpijn of zelfs migraine aanvallen, trek in ongezonde dingen en jezelf overeten. ‘S morgens moe wakker worden en ’s nachts niet kunnen slapen of een paar keer wakker worden.

Herken je meerdere symptomen en ben je de 40 gepasseerd? Grote kans dat je in de overgang bent.

Gefeliciteerd! Je bent aangekomen in een mooie levensfase. Omdat vrouwen op dit moment gemiddeld 80 jaar worden, betekent dit dat je op de helft van jouw leven bent met de wijsheid die je graag 10 jaar eerder had willen hebben!

In deze fase voel je de kracht om de ruimte voor jezelf te nemen, de wijsheid die je hebt opgedaan in het eerste deel van het leven te delen en starten met datgene waar je hart een sprongetje van maakt. De hormonen die ervoor zorgden dat je het fijn vond om te zorgen, nemen af en er komt letterlijk meer ruimte om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt.

Het is mijn missie om jou en alle vrouwen die in deze levensfase arriveren te begeleiden. Want de overgang, dat is een feit. Je kunt er niet omheen en zult er dus door heen moeten. Hoe? Graag zo comfortabel mogelijk, fit en mooi!

Ik hoor je denken: Dit is niet voor mij. We kennen allemaal de horrorverhalen en ook in de media is de fase van de overgang weggezet als niet sexy en geen onderwerp om over te schrijven en praten. En dat is jammer, want door jezelf goed te informeren over wat deze fase betekent en met een paar leefstijl aanpassingen is het mogelijk ook van deze fase in jouw leven optimaal te genieten.