Skip to main content

In dit artikel vertel ik je graag iets meer over Candida Albicans. Hoe je deze herkent bij jezelf en welke klachten je kunt ondervinden bij een overgroei. Daarnaast lees je uiteraard ook hoe je ervan af raakt en geef ik je tips welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden om jouw darmmicrobioom gezond en in balans te houden.

CANDIDA ALBICANS, EVEN VOORSTELLEN

Onbekend maakt onbemind, dus laat ik deze gistachtige eerst eens goed aan jullie voorstellen!

Candida Albicans is een onschadelijke cel. Het bevat enzymen die suikers vormen als structuur voor de darmwand. Candida bevindt zich op de slijmvliezen van de darmen, maar ook op de geslachtsorganen en de mond. Er bestaan ook andere Candida soorten, waaronder de Candida Parapsilosis. Candida Albicans is echter degene die het meest voorkomt. Ik beperk me in dit artikel dan ook op deze vorm.

Belangrijk om te weten is dus dat het essentiële stoffen bevat die belangrijk voor ons zijn. Het gaat echter fout wanneer er stoffen in de omgeving signalen afgeven voor het maken van zogenaamde draden. We noemen dit hyfe-vorming. Ze zijn giftig en veroorzaken schade aan de darmwand. Gevolg? Een aantal zeer vervelende gezondheidsklachten. 

De agressieve hyfe-vorm van Candida is heel krachtig. Het kan een aanval van witte bloedlichaampjes (de soldaten van ons immuunsysteem) overleven. 

Conclusie: We hebben deze gist in onze darm nodig, maar de transformatie van gist naar hyfe niet. 

Ben je gezond en krijg je te maken met een overgroei aan Candida, dan beperkt dit zich tot een infectie op de huid, de geslachtsorganen en de mond. Heb je echter te maken met een extreem verzwakt immuunsysteem, dan kan deze schimmel, infecties door het hele lichaam veroorzaken.

HOE HERKEN JE EEN OVERGROEI?

Candida heeft effect op onze slijmvliezen en de huid. Dat betekent dat er klachten aan de slijmvliezen en de huid ontstaan bij een overgroei. Denk verder aan:

Ontstaan van allergieën
Zachte ontlasting
(vage) buikklachten
Opgeblazen gevoel (bolle buik)
Last van schimmelinfecties
Extreme en/ of langdurige vermoeidheid (CVS)
Misselijkheid

DE DARMSLIJMVLIES BARRIERE EN HET IMMUUNSYSTEEM

Wanneer er een overgroei van Candida in de darm aanwezig is, zorgt dit voor afbraak van het gezonde darmslijmvlies. De schimmeldraden hechten zich aan het gezonde darmslijmvlies en veroorzaken hierdoor een hogere doorlaatbaarheid van de darm. Wanneer de darm meer doorlaatbaar wordt, ontstaat de mogelijkheid dat restanten van (onverteerde) voedselmoleculen in de bloedbaan terecht komen. Dit veroorzaakt continu ontstekingsreacties vanuit het immuunsysteem. Een immuunsysteem dat doorlopend ‘aan’ staat, raakt verzwakt en de kans op auto-immuunziekten wordt groter.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN OVERGROEI CANDIDA

Stress
Antibiotica
Gebruik anticonceptie (met als gevolg een disbalans in de hormonale huishouding)
Lage weerstand
Geslachtsorganen wassen met zeep waardoor het microbioom uit balans raakt
Ongezonde voeding (zetmeelrijk, alcohol, suikers)
Gifstoffen (o.a. kwik & lood)
Te hoge inname geraffineerde suikers

CANDIDA DIEET

Wanneer er een Candida overgroei is vastgesteld, dan is het belangrijk om voor een langere periode heel strikt te zijn in het niet gebruiken van zetmeelrijke voeding en suikers. Candida groei wordt namelijk gestimuleerd door de aanwezigheid van insuline. En insuline wordt door ons lichaam aangemaakt wanneer we voeding eten met suikers.

ADVIEZEN VOOR EEN GEZOND DARMMICROBIOOM

Juiste balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren
Verhoog de inname van voedingsmiddelen met antioxidanten
Gebruik als basis een goede multi
Vermijd zoveel mogelijk de inname van geraffineerde suikers
Vermijd voedingsmiddelen met een hoge gevoeligheid/ intolerantie (zoals zuivel & gluten)
Verhoog de inname van vezels (kan ook via bv psylliumvezels en glucomannan)
Vermijd alcohol
Vermijd voedingsmiddelen met gist (extracten)
Vermijd voedingsmiddelen waarvan je weet dat je hier een intolerantie of allergie op hebt
Neem voldoende vocht in (30 ml x lichaamsgewicht per dag)
Beweeg iedere dag in de buitenlucht
Varieer met voeding!