Skip to main content

En ze gaan je ongetwijfeld overkomen    

Ik zet graag ergens mijn tanden in. Toen ik jaren geleden een yogales had gevolgd, vond ik dat ik, om het echt goed aan te pakken, een opleiding moest volgen. Drie opleidingen verder was ik niet alleen practicer, maar ook teacher.

En zo ging het ook met een gezonde leefstijl, hormonen en voeding. Tien jaar geleden kwam Ralph Moorman op mijn pad toen hij zijn eerste boek De Hormoonfactor presenteerde. Ik schafte het aan en voor ik het wist volgde ik een opleiding en startte mijn ondernemerschap. 

Toen steeds meer vrouwen van 40+ zich in mijn praktijk meldden met overgangsklachten, kon ik dan ook niet anders dan me vastbijten in dit onderwerp. 

Naarmate ik me er meer in verdiepte, werd ik enthousiaster. Wat een geweldige fase leek dit te zijn! De immense innerlijke kracht die vrijkomt, het zelfvertrouwen en maling hebben aan andermans mening: wow, kom maar door!

Totdat de overgang voor mij een feit werd. Met alle theorie op zak en met het enthousiasme van een jong veulen belandde ik als Bambi op het ijs, plat op mijn neus. Inmiddels ben ik twee jaar verder en kan ik oprecht zeggen dat ik de overgang nog steeds een belangrijke en inspirerende fase vind. Omdat jij dat misschien wel helemaal niet vindt, deel ik graag mijn persoonlijke (en herkenbare?) ervaringen met je. 

Is dit alles?

Mijn favoriete Nederlandse band DOE MAAR zong het al, toen ik nog nooit van de overgang had gehoord. Is dit alles?

Ga zitten, want ik wil eens met je praten, ik ben allang niet meer zo blij als toen….

Een kind, een huis, een auto en elkaar.

Je bent in de fase beland dat ‘het’ er allemaal is en dan overvalt het gevoel je: heb ik het hier allemaal voor gedaan? Geloof me, je bent niet de enige. En als je het hormonaal bekijkt, is dat helemaal niet gek. 

Wanneer oestrogeen stijgt, stijgt ook het niveau van serotonine (het gelukshormoon). Andersom werkt het helaas ook. Daalt oestrogeen, dan daalt serotonine. Gevolg? Een niet zo blij gevoel. En omdat oestrogeen in de overgang behoorlijk schommelt, kun je last krijgen van wat vervelende, misschien zelfs depressieve gevoelens. 

Overvloedige menstruatie 

Tijdens de overgang raakt de verhouding tussen oestrogeen en progesteron verstoord, als gevolg van een daling van progesteron. Dit rustgevende hormoon heeft een remmende functie op de aanmaak van baarmoederslijmvlies. In de overgangsjaren kan dus meer baarmoederslijmvlies ontstaan. Dit merk je door aanzienlijk meer bloedverlies tijdens de menstruatie. 

Niet iets waar je rekening mee houdt tijdens een avondje romantisch dineren. Het overkwam mij. Op het moment dat ik van tafel liep richting de wc voelde ik het al stromen en was er geen houden meer aan. Het bloed liep (ondanks voorzorgsmaatregelen!) langs mijn benen zo mijn schoenen in. We konden niet anders dan vroegtijdig vertrekken.

Wegvallend libido

Deze is vooral bekend wanneer een vrouw al bijna in de menopauze is beland en te maken krijgt met droger wordend slijmvlies. Dit veroorzaakt pijn bij het vrijen. 

Helaas kan een lager libido ook al spelen tijdens de eerste jaren van de overgang. 

Wanneer je, net als bij mij gebeurde, te maken krijgt met grote veranderingen in je leven (jong gezin, ouders binnen twee jaar ernstig ziek) heeft dit een weerslag op je fysieke en mentale gestel. 

Ruimte nemen voor reflectie en ontspanning gaan dan vaak voor de behoefte aan seks.

Wie is die vrouw op de foto?

Wat is er gebeurt met je huid? Van binnen voelde ik me nog dertig en daar kwam ik ook prima mee weg, totdat ik op een dag een blik wierp op een foto en dacht: wie is dat? 

De eens zo vrolijke, sprankelende vrouw zonder wallen en dikke ogen was verdwenen om nooit meer terug te keren. 

Hier is een hoofdrol weggelegd voor oestrogeen. Dit hormoon stimuleert namelijk de productie van collageen, dat zorgt voor een stralende frisse huid. Daalt oestrogeen, dan daalt helaas de aanmaak van collageen ook.

De sandwichvrouw

Deze klinkt opwindender dan het in de praktijk is. 

Hiermee wordt namelijk de vrouw bedoeld die na haar veertigste te maken krijgt met dubbele (mantel)zorgtaken. Jonge of puberende (niet uit huis te krijgen) kinderen plus de zorg voor je ouders. 

Mijn moeder kende deze uitdaging niet. Toen zij in de overgang terechtkwam, waren mijn zus en ik het huis uit en haar (schoon)ouders overleden. 

Niemand dus om me aan te spiegelen en ervaringen bij af te kijken.

Nog maar even terug naar DOE MAAR. Ik had destijds geen idee waar de tekst betrekking op had, maar het lijkt me sterk dat de heren de overgang bezongen ūüėČ

Ik wil iets meer, ik wil een beetje los

Toch ligt in deze zin een mooi advies voor ons. Ik geloof dat het belangrijk is, zeker nu de gemiddelde leeftijd van een vrouw 84 is, om nieuwe dingen te blijven ontdekken. Onderzoek je stressbronnen en ga ermee aan de slag en neem de tijd om iedere dag de buitenlucht in te gaan voor een (stevige) wandeling. 

Doe dingen die JIJ  leuk vindt en blijf jezelf verbazen.

Zo hoorde ik laatst via een podcast Daphne Bunskoek een tip geven voor een leven lang gelukkig zijn (en daarmee gezond oud worden). Geef elkaar geen cadeautjes, maar belevenissen. Zij vertelde dat zij ooit verrast werd met een nachtwandeling met een boswachter. Super toch? En waardevoller dan ieder ander cadeau dat je ooit zou kunnen geven.