DE OVERGANG OP DE WERKVLOER

In mijn praktijk merk ik een toename aan vrouwen met overgangsklachten vanaf 40 jaar. De klachten variëren, maar leveren regelmatig een beperking in het dagelijks leven op. Juist op het moment waarop vrouwen midden in het leven staan, zorg voor man, puberende kinderen en eigen ouders hebben. Dit alles gecombineerd met werk en een veranderend lichaam en energieniveau. Populair onder de naam gebracht als de Sandwich-vrouw.

Ook of misschien juist in deze fase van het leven willen vrouwen zich fijn voelen in hun lichaam en hoofd. Maar bovenal willen wij ons nog steeds vrouw voelen, vertrouwen in ons lichaam hebben en ons zeker voelen in wie we zijn. En dit kan! 

De overgang is niet een fase waar je even doorheen moet (hallo hij duurt tussen de 8 en 10 jaar!). Je hebt zelf een grote invloed op hoe je deze fase ervaart en daardoor ook op de mate van symptomen die in deze jaren voorafgaand aan de menopauze verschijnen. Denk aan depressieve gedachten, opvliegers, onzekerheden, gewichtsschommelingen, angststoornissen etc. 

Door het delen van mijn kennis over deze fase in het vrouwenleven, merk ik dat kennis macht is en vrouwen hierdoor de grip weer terug krijgen op hun lichaam, emoties en gedachten. 

Ze begrijpen wat er hormonaal gebeurt en kunnen daarmee met kleine en soms grotere aanpassingen, het leven weer veerkrachtiger aan. 

Ik leg de relatie tussen de hormoonhuishouding en het autonome zenuwstelsel uit en de veranderende werking in de hersenen. 

Het is natuurlijk fantastisch dat in de privé sfeer steeds meer ruimte voor dit onderwerp komt, maar dan zijn we er nog niet. 

Maar liefst 37% van het ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is het gevolg van de overgang. Helaas wordt dit door de vrouw, maar ook door de werkgever nog niet zo herkent. Vrouwen krijgen nog te vaak het label van burn-out/ overspannen zijn en dat is jammer. Daarmee zijn zij niet geholpen en het bedrijf al helemaal niet.

Het is mijn doel om in de aankomende jaren de overgang, menopauze en de klachten die vanuit hier ontstaan uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Zowel privé als zakelijk. 

Om deze reden ben ik gestart met het verzorgen van masterclasses bij bedrijven. 

Ik geloof dat deze kennis niet alleen voor vrouwelijke medewerkers waardevol is, maar ook voor leidinggevenden en de afdeling HR. Het is een eerste stap richting herkenning en acceptatie van dit onderwerp. 

Hebben jullie te maken met een hoog, maar kortdurend ziekteverzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar en is er behoefte aan meer kennisoverdracht over het onderwerp De Overgang? Of is er interesse om preventief een overgangsprogramma aan de vrouwelijke populatie van de organisatie aan te bieden ter bevordering van de gezondheid?

Ik kom graag in gesprek en informeer jullie dan verder over hoe je als organisatie de eerste signalen van de overgang herkent om vervolgens te komen tot het aanbieden van een programma op maat.

Maak direct via telefoonnummer 06-52430633 een afspraak voor een kennismaking of gebruik het contactformulier.