Skip to main content

Ha dat zijn vast 2 woorden die je niet zo snel in 1 zin zal gebruiken. Sexy en de overgang.

We hebben helaas een wat negatief beeld van de overgang. 

Maar alles is mindset, toch? Dus ook hoe je over de overgang denkt. Wat nu als we het woord overgang zouden vervangen voor de 2de puberteit? Klinkt een stuk leuker, toch? En spannender!

Kortom, ik vond het de hoogste tijd om deze maand, tijd, aandacht en kennis te delen over het veranderende libido naarmate we ouder worden!

Het libido in de overgang

Als gevolg van een natuurlijke afname van het mannelijk hormoon testosteron, neemt de behoefte aan vrijen af in de loop van de jaren.

Als dit de enige reden van jouw dalende libido zou zijn, dan kun je een pil nemen met testosteron en is je ‘probleem’ verdwenen. 

We zien echter in de praktijk dat dit niet zo eenvoudig is. Want vrijen en spontaan zin hebben in seks is veel meer dan het niveau van je testosteron. 

Hier een aantal redenen waarom je libido kan afnemen:

 • (Over) vermoeid
 • Pijn bij penetratie
 • De seks is in de loop van de jaren routine geworden
 • Aanwezigheid van thuiswonende pubers
 • Mantelzorg
 • De (zoveelste) reorganisatie bij jouw werkgever

Pijn bij penetratie

Als gevolg van de afname van oestrogeen, worden de slijmvliezen dunner. Naarmate de overgang vordert en je richting de menopauze gaat, kan dit een rol gaan spelen. Je vagina is droger en dit kan pijn veroorzaken. Belangrijk dus om meer dan voorheen aandacht te besteden aan het voorspel. Helpt dit onvoldoende? Maak dan gebruik van een glijmiddel op basis van latex. 

Volstaat een glijmiddel niet (meer)? Zoek dan hulp. Pijn bij penetratie kan behandeld worden. Hiervoor kun je terecht bij gynaecologen en bekkenfysiotherapeuten. 

De seks is in de loop van de jaren routine geworden

Zeker bij partners die al een aantal jaren bij elkaar zijn, kan seks iets zijn wat routinematig wordt uitgevoerd. De voorspelbaarheid zorgt er dan op een gegeven moment voor dat je er geen plezier meer aan beleefd. 

Maar ook thuiswonende (puberende) kinderen kunnen ervoor zorgen dat er letterlijk geen ruimte meer is voor een intiem moment samen.

Voor alle eerder genoemde oorzaken kun je (samen) op zoek gaan naar een oplossing. Hieronder een aantal suggesties:

 • Zoek de seksuele prikkels bewust op (waar raak je opgewonden van, waar fantaseer je over)
 • Boek een nachtje voor jullie samen in een hotel
 • Koop lingerie waarin jij je fijn en sexy voelt
 • Besteed veel aandacht aan het opbouwen van de spanning tussen jullie
 • Ga op onderzoek uit naar andere fijne plekken om te vrijen
 • Ontdek andere standjes (geen ingewikkelde kamasutra!) met als doel uit de vaste routine te raken
 • Vrij op andere momenten. Na een lange dag te moe? Vrij aan het begin van de dag. Op het moment dat alle kinderen de deur uit zijn of tijdens je lunchpauze. Een welkome onderbreking van allerlei verplichtingen en een heerlijk oplaadmoment!

Ga samen op onderzoek uit naar een nieuwe invulling van jullie seksleven. Vraag je ook af wat seks voor jou betekent. Vrijen en intimiteit is zoveel meer dan geslachtsgemeenschap. Wees creatief, blijf in verbinding en houd het licht. Wat heb je nodig van jezelf en je partner? Praat en kom samen tot de ontdekking dat er zoveel meer is waar je jouw bevrediging uit kunt halen. 

NB 

Er zijn stellen die samen tot het besluit komen dat seks geen onderdeel meer hoeft te zijn in de relatie. Ze hebben er beide vrede mee en dat is helemaal oke. Dit artikel is alleen bedoeld voor vrouwen die iets willen doen aan het afgenomen libido.