Skip to main content


Tijdens de overgang kun je grote en kleine veranderingen merken bij jezelf. 1 daarvan is de kwaliteit van de slaap. Daar waar je voorheen direct in een diepe slaap terecht kwam, kun je nu ineens lastiger in slaap komen en gedurende de nacht wakker worden. 

Doordat het rustgevende hormoon progesteron afneemt tijdens de overgangsjaren, kunnen er problemen met de kwaliteit van jouw slaap ontstaan. Het duurt langer voordat je in slaap valt, ’s nachts kun je een aantal keer wakker worden en je wordt ’s morgens vroeger wakker dan je gewend was.

Progesteron is betrokken bij het proces van de omzetting van serotonine naar melatonine. Wanneer hierin iets niet goed verloopt, kan dit de kwaliteit van jouw slaap verstoren. Dit heeft gevolgen voor hoe je je overdag voelt en reageert op dingen. Door vermoeidheid pak je sneller iets ongezonds om te eten en vlieg je misschien net iets sneller uit de bocht richting jouw partner en/ of kinderen. 

Hieronder deel ik graag een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt:

Houd zoveel mogelijk een fijne routine voor jezelf aan ter voorbereiding op de nacht. Geen intense beelden meer van bv de televisie en stel een ingewikkeld gesprek met je partner liever uit tot de volgende dag. Pak er een mooi boek bij, dim alvast het licht en zorg voor zo min mogelijk afleiding van geluid. 

Gebruik een fijne rustgevende geur voor in de bad- en slaapkamer. 

Houd de slaapkamer opgeruimd en maak het tot een voor jou fijne en rustgevende plek. 

Eet liever niets meer na de avondmaaltijd en drink ook niets meer waarin iets aanwezig is in de vorm van cafeïne en suiker. 

Houd de slaapkamer fris en koel door het open houden van een raam gedurende de nacht. 

Zorg voor een fijn licht dekbed en dito beddengoed. Zo 1 die je in hotelkamers aantreft en waar je als vanzelf al beter door ontspant.

Slaap je zo licht dat je iedere beweging van jouw partner merkt? Ga het gesprek aan en kies bv voor 2 aparte dekbedden en/ of matrassen. Ook een nachtje alleen slapen kan wonderen doen. 

Temperaturen in de slaapkamer kunnen ’s nachts veranderen. Zorg ervoor dat je naast het bed bv een shirt hebt liggen voor wanneer je het koud krijgt. 

Heb je last van nachtelijk transpireren en word je daar wakker van? Dan kan een droog shirt naast je bed uitkomst bieden wanneer je door een klam lichaam het koud hebt gekregen.

Gebruik magnesium in de vorm van capsules of olie. Wanneer je kiest voor de capsules, zorg dan voor een goed opnieuwbare vorm. Deze neem je een uur voor het slapen gaan in. 

Het kan ‘een ding’ worden wanneer je al een langere periode niet goed slaapt. Zorg ervoor dat je dat gevoel van frustratie niet meeneemt de slaapkamer in. Probeer eens een korte meditatie begeleid met muziek. 

Wil de slaap echt niet lukken en ervaar je bij het wakker worden een grote vermoeidheid en weerstand in de start van de dag? Informeer jouw partner en de mensen waarmee je die dag afspraken hebt staan en neem de (halve) dag vrij. Hier doe je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen een groot plezier mee!