Skip to main content

Begin 2019 merkte ik een verandering in mijn manier van denken, voorafgaand aan de start van de menstruatie. Tot die tijd was ik gewend om een dag of 2 me niet lekker in mijn vel te voelen. Dan was mijn hele leven waardeloos en zat ik diep in de put. Nu begonnen deze vervelende gedachten al 5 dagen voor de eerste menstruatiedag. 

Niet alleen onprettig voor mij, maar ook voor mijn huisgenoten, die ineens te maken kregen met hysterische uitvallen en gevoeligheden die er anders niet waren. 

Het was niet alleen verwarrend, maar ook verdrietig om de controle kwijt te raken over mezelf en ik begon me af te vragen of ik misschien overspannen was. De vrouw die ik dacht te zijn, was verdwenen en wie ervoor in de plaats was gekomen, was alles behalve welkom. 

In de fase van de overgang kun je gevoeliger worden voor kritiek en denk je dat je het beste in je leven hebt gehad. Je hebt geen vat meer op je gedachten en wordt een speelbal van je eigen ‘drama’. 

Ik veranderde van een ultra positief persoon, geduldig en flexibel, naar een vrouw waaraan ik op zijn zachtst gezegd een hekel had. Een kort lontje, negatief en zag overal beren op de weg.

Gelukkig ligt de speelbal inmiddels in de hoek stof te vangen en ben ik door goed naar de signalen van mijn hoofd en lijf te luisteren inmiddels weer in balans in de overgang. 

Hoe? Door o.a. onderstaande dagelijks toe te passen. Van heks naar fee in 4 stappen:

TREK JE FAVORIETE KLEDING AAN!

Na een paar nachten of misschien zelfs weken slecht slapen door de overgang kom je maar moeizaam jouw bed uit om de dag te beginnen. Die stralende lach is ver te zoeken, laat staan dat je zin hebt om jezelf mooi aan te kleden en je gezicht van een fijne mascara en dito lippenstift te voorzien. Toch kan ik je aanraden om dit ondanks de weerstand toch te doen. Mensen kijken en reageren anders op je, maar belangrijker, jij reageert zelf ook op wat je in de spiegel ziet. Als dat iets is waar je blij van wordt, dan zul je merken dat je dit ook van binnenuit zo gaat voelen. 

GEEF OP TIJD DE GRENS AAN

De vulkaanuitbarsting die zich laat zien, is niet het eerste signaal dat er over een grens is gegaan. Lang daarvoor is het vuurtje al aangestoken. De explosie die volgt is slechts een teken dat je de 3, 4 signalen van je hoofd en/ of lichaam ervoor hebt genegeerd. 

Noteer eens 2 situaties van de afgelopen week waar er een uitbarsting plaatsvond en ga stap voor stap terug in jouw gedachten. Grote kans dat de kern ligt in het feit dat je ergens ja tegen hebt gezegd waar je niet achter stond. Omdat je er geen zin in had of dat het zorgde voor stress en een gehaast gevoel. Pak de verantwoordelijkheid hierin en zeg eerder nee wanneer je ergens geen zin in hebt. 

ZORG GOED VOOR JEZELF

Wij vrouwen zijn er een kei in om goed voor anderen te zorgen en daarin attent te zijn. Op bezoek bij een vriendin met een pasgeboren baby? Kadootje mee voor de baby, bloemen voor de kersverse moeder! Of het kaartje dat je zomaar stuurt naar die vriendin die even moeilijk zit en die je graag wilt laten weten dat je aan haar denkt. Maar hoe zit dat andersom? Wat geef je jezelf kado? Grote kans dat er een legio aan argumenten is om die schoenen die je hebt gezien niet te bestellen. Te duur of het komt net even niet uit in verband met de overige uitgaven in die maand. 

Ook hier geldt, als je jezelf nooit eens trakteert of beloond, omdat je bv een project goed hebt afgesloten of een strakke deadline hebt gehaald, gaat zich dat vroeg of laat op een onprettige manier uiten. 

En zoek het vooral niet in grote dingen! Ik koop regelmatig een lekkere badolie van een goed merk, die ik normaal voor een verjaardag van een vriendin zou kopen. Gewoon, om mezelf dat moment te gunnen, op te laden en weer tegen een stootje te kunnen!

JE BENT MISBAAR

Stop met denken dat jij degene bent in huis of op het werk waar ze niet zonder kunnen en alles in het honderd loopt als je niet ingrijpt of op voorhand alles regelt. Het is namelijk niet waar.

Ja, zodra je nu het roer omgooit en niet meer proactief de boel regelt voor iedereen zal hier en daar iemand misgrijpen en een vloek niet onderdrukken. Maar daarna? Pakt iedereen zijn verantwoordelijkheid en houd jij tijd over voor die lekkere frisse wandeling buiten (of iets anders waar je jouw batterij weer mee oplaad)!

Stel jezelf de eerstvolgende keer dat je de neiging hebt om in te grijpen de volgende vraag:

BEN IK DEGENE DIE DIT MOET DOEN?

Een simpele vraag met vaak heel verhelderende antwoorden. Succes!