De overgang is het einde van de vruchtbare periode, niet het einde van het leven.

De 40+ vrouwen van mijn generatie staan vol in het leven. We hebben zorg voor man, puberende of nog kleine kinderen en eigen ouders. Daarnaast zijn we ambitieus en hebben we vaak een carrière voor ons zelf opgebouwd met wel of geen studie.

In deze periode beginnen we ons ‘anders’ te voelen. Ons lichaam verandert, het energieniveau en de manier van denken en met dingen omgaan. We hebben het gevoel onszelf kwijt te raken en in veel gevallen, wordt er gedacht dat we een burn-out hebben. 

Juist in deze fase van het leven willen wij als vrouwen ons fijn voelen in ons lichaam en hoofd. Maar bovenal willen wij ons nog steeds sexy voelen, vertrouwen hebben in ons lichaam en ons zeker voelen in wie we zijn. Mijn overtuiging is dat dit kan.

De overgang is niet een fase waar je even doorheen moet (hallo hij duurt tussen de 7 en 10 jaar!). Je hebt zelf een grote invloed op hoe je deze fase ervaart en daardoor ook op de mate van symptomen die in deze jaren voorafgaand aan de menopauze verschijnen. 

Door het delen van mijn kennis over deze fase in het vrouwenleven, merk ik dat kennis macht is en vrouwen hierdoor de grip weer terug krijgen op hun lichaam, emoties en gedachten. 

Ze begrijpen wat er hormonaal gebeurt en kunnen daarmee met kleine en soms grotere aanpassingen, het leven weer veerkrachtiger aan. 

Ik leg de relatie tussen de hormoonhuishouding en het autonome zenuwstelsel uit en de veranderende werking in de hersenen. 

Nogmaals de overgang en de menopauze zijn geen ziekte, maar betreft een natuurlijk proces.

Leuk om te weten; De vrouwtjes orka kent ook de overgang. Wetenschappers zien dat de vrouwtjes orka in de overgang een belangrijke positie binnen de groep gaan spelen. Zij wordt dominant en treedt naar voren als leider. Zij brengt de andere orka’s naar de plekken die rijkelijk voorzien zijn van eten. En daarmee heeft zij een onmisbare rol in het voortbestaan van dit prachtige dier.

Om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende hormonen blijft produceren om gezond te blijven, moeten wij gezond de overgang in gaan. Fysiek, geestelijk, emotioneel en spiritueel.

In mei en juni organiseer ik ditmaal een aantal workshops online. In deze workshops leg ik uitgebreid uit wat er gebeurt in je lichaam en hoofd. Welke klachten en symptomen er zijn en geef ik je tips om deze periode van jouw leven goed te kunnen beleven.

Waarom zou je deze workshop willen volgen?

Omdat de overgang tussen de 7 en 10 jaar in beslag neemt

Omdat je rond je 40ste vol in het leven staat (denk aan gezin, mantelzorg, carriere, studie) en energie voor 10 nodig hebt/ wilt.

Om gezond oud te worden. Je lichaam zorgt tot je 40ste voor jou, daarna dien je voor jouw lichaam te zorgen. Er zijn in de menopauze grotere risico’s op vrouwen ziektes, zoals borstkanker, hart en vaatziekten en depressie.

De overgang start rond het 45ste levensjaar en wij vrouwen worden gemiddeld 84. Dat betekent dat we pas op de helft van ons leven zijn en na de overgang nog ruim 30 jaren te leven hebben. Deze jaren willen wij natuurlijk graag zo gezond en fit mogelijk door brengen.

Tijd voor het opmaken van de balans. Je staat precies in het midden van je leven zodra de overgang start. Tijd voor de balans! De mate van klachten bij een vrouw zegt veel over hoe ze voor zichzelf heeft gezorgd in de jaren voorafgaand aan de overgang. Ervaar je veel klachten? Tijd om eens te kijken welke dingen je hebt gedaan en welke je graag anders zou willen doen.

Je hebt zelf de verantwoordelijkheid over jouw gezondheid en leven. Het is daarom op de eerste plaats van belang dat je weet hoe jouw lichaam en hormoonhuishouding werkt. Want als je weet hoe het werkt, is het daarna mogelijk om dingen anders te gaan doen. Zodat het een positief effect heeft op de kwaliteit van je leven.

Waar gaan we het over hebben?

Ik deel mijn kennis over de overgang. Geef uitleg over het hormonale stelsel en wat er verandert naarmate we ouder worden. Ook komt het samenspel met ons zenuwstelsel voorbij. Belangrijk om de koppeling te kunnen maken tussen hoe je je voelt en wat je denkt

Welke symptomen kun je herkennen als de overgang en welke klachten komen daaruit voort. 

En dan maken we de stap in wat je zelf kunt doen. We gaan het hebben over onze gedachten, mind-set en wat voor invloed dit heeft op de mate van de klachten.

Daarnaast ga ik je heel veel praktische tips geven over hoe je deze fase zo gezond mogelijk kunt doormaken. 

Ik ga je vertellen over wat stressreductie, voeding en beweging voor positieve invloed hebben op het proces. 

De omschakeling van zorgen voor anderen naar zorgen voor jezelf en anderen

Het onderwerp bespreekbaar maken. Niet op een geneerde of lacherige manier maar door aan te geven wat er bij je speelt en wat je nodig hebt. 

En dan praktisch:

Onder het kopje Agenda vind je de data van de workshops en hoe je je kunt inschrijven. Ik wil werken met kleine groepen van maximaal 15 vrouwen per workshop. Dit om er zeker van te zijn dat er voldoende tijd is voor iedereen om haar vragen te stellen en als je dat wilt eigen vraagstukken neer te leggen.

Inschrijven gaat via aankoop in de Online Store of via een mail aan info@sandravanleeuwen.com.