De lever is 1 van de belangrijkste organen in ons lichaam en vervult heel veel verschillende functies. Toch kennen we de lever vaak alleen van zijn rol als detoxer.
Zeker voor vrouwen is het belangrijk om goed voor de lever te (blijven) zorgen. Het orgaan zorgt namelijk voor een goede afvoer van de (afbraak) hormonen, nadat ze hun taak hebben volbracht. Maar de lever heeft nog veel meer functies die naar mijn idee te weinig benoemd worden en die een belangrijke rol spelen in gezond en fit ouder worden.
Waarom is het bv zo belangrijk om juist in de overgang voor de lever te zorgen? Hoe herken je een overbelaste lever en natuurlijk wat kun je ter ondersteuning aanbieden.
In dit artikel neem ik je daarom graag stap voor stap mee en inspireer ik je om (nog) beter voor dit orgaan te zorgen en daarmee klachten te voorkomen.
Wat doet de lever eigenlijk allemaal?
Het is een echte multi-tasker die je niet kunt en wilt missen:
Allereerst ontgiften. De lever zorgt voor een goede afbraak van medicatie, alcohol en nicotine. Komt 1 van deze stoffen in het lichaam, dan worden andere taken on hold gezet, om eerst de toxiciteit uit je lichaam te transporteren.
Welke taken verlopen daardoor minder goed?
Hormonale balans behouden: De lever zorg voor een goede afbraak van hormonen (de afbraakproducten van hormonen (metabolieten) genoemd), zodat ze via de nieren of darmen kunnen worden uitgescheiden.
Energie opslaan en vrijgeven: De lever slaat glucose op in glycogeen in de lever en de spieren. Wanneer het lichaam energie nodig heeft zet de lever deze weer om in glucose.
Produceren van gal: De lever maakt gal aan t.b.v. de vertering van vetten.
Bloed zuiveren: De lever verwijdert afvalstoffen en schadelijke stoffen uit je bloed.
Activeren van vitamines: Veel vitamines, waaronder vitamine B6, worden eerst in een inactieve vorm in het lichaam opgenomen. De lever is verantwoordelijk voor het omzetten van deze inactieve vormen naar hun actieve, bruikbare vormen.
Schildklierhormonen: De lever regelt mede de omzetting van het inactieve T4 (thyroxine) naar het actieve T3 (triiodothyronine) hormoon. Dit is belangrijk voor een goedwerkende stofwisseling, maar de schildklier heeft nog veel meer functies. Denk aan de regulatie van de temperatuurhuishouding in je lichaam en je humeur.
Waarom is een goedwerkende lever in deze fase van je leven zo belangrijk?
Tijdens de overgang beweegt de hormoonhuishouding naar een nieuwe balans. Dit betekent dat de lever harder moet werken om hormonen, zoals oestrogeen, af te breken.
Een goed werkende lever zorgt ervoor dat deze hormonen op de juiste manier worden afgebroken en verwijderd. Symptomen van de overgang, zoals opvliegers, moodswings en uitdagingen met het gewicht kunnen mede een symptoom zijn van een overbelaste lever.
Hoe weet je of je lever overbelast is?
Een overbelaste lever kan allerlei (vage) klachten veroorzaken. Misschien herken je wel een aantal symptomen, maar heb je nog niet eerder de link gelegd met een overbelaste lever.
Vermoeidheid: Zelfs na een goede nachtrust blijf je je vermoeid voelen.
Spijsverteringsproblemen: Opgeblazen gevoel, misselijkheid, constipatie of juist diarree.
Gewichtstoename (rond de buik)
Huidproblemen: Denk aan een onregelmatige huid, eczeem, maar ook irritatie van de huid zonder dat er uitslag te zien is.
Hormoonklachten: Opvliegers, pijnlijke borsten en moodswings.
Slechte adem en bittere smaak in de mond: Te grote hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam.
Wat kun je zelf doen voor een gezonde lever?
Groenten: Eet minimaal 400 tot 500 gram groenten per dag. Denk ook aan de kruisbloemige groenten (broccoli, spruitjes, en bloemkool)
Zet bittere voedingsproducten op het menu: Rucola, witlof, maar ook citroen stimuleren de galproductie en ondersteunen de lever.
Hydratatie: Vocht helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren.
Beperk alcohol, medicatie en nicotine: Hier zou ik zelfs liever willen zeggen, stop met het gebruik van alcohol en nicotine bevattende producten.
Eet dagelijks voldoende eiwitten: 0,8 gram x het lichaamsgewicht is een gezonde basis.
Beweeg: Beweging helpt bij de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen.
Wat heb jij op je lever?
Wil je na het lezen van dit bericht meer weten over de lever, hoe je deze optimaal ondersteunt in de aankomende jaren, maar ook welke andere detox organen jouw lichaam heeft?
Voel je instinctief aan dat 2025 beginnen met een intense sapkuur onvoldoende aansluit bij een duurzame gedragsverandering?
Ben je er klaar mee om jezelf allerlei restricties te geven voor een korte periode om vervolgens weer in oude patronen terug te vallen?
Schrijf je dan in voor het dagretreat dat op 11 januari 2025 plaatsvindt waarin ik je leer hoe je op een milde en blijvende manier goed voor jezelf kunt zorgen. En ontdek ook dat je maar liefst 5 prachtige detox-systemen hebt die met een klein beetje aandacht prima voor jou kunnen zorgen!
NB behoefte aan meer achtergrondinformatie? Lees dan verder voor een meer gedetailleerde werking van onze lever
Hoe werkt de lever?
Je lever werkt in 3 fases om gifstoffen en afvalstoffen te neutraliseren en af te voeren.
Fase 1: Opruimen en voorbereiden
In deze fase zet de lever gifstoffen om in een vorm die makkelijker kan worden afgevoerd. Dit klinkt goed, maar de stoffen kunnen in deze fase juist tijdelijk nog giftiger worden.
Tussenfase: Tijdelijk vasthouden van giftige stoffen
In deze tussenfase zorgt de lever ervoor dat de tijdelijk giftigere stoffen niet in je lichaam blijven circuleren. Ze worden vastgehouden totdat ze veilig kunnen worden afgebroken in fase 2. In deze fase zijn de afbraakproducten extreem toxisch. Het is daarom belangrijk dat je voldoende antioxidanten dagelijks binnenkrijgt.
Fase 2: Neutraliseren en afvoeren
In fase 2 worden de schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt en klaargemaakt om via de urine of ontlasting het lichaam te verlaten. Dit proces heeft voedingsstoffen nodig zoals aminozuren (uit eiwitten) en zwavel (uit bijvoorbeeld broccoli, uien en knoflook).