Waarom vrouwen meer darmklachten krijgen naarmate ze ouder worden
Oestrogeen speelt een belangrijk rol in de gezondheid van vrouwen. Zo beschermt het vrouwelijke hormoon ons tegen hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, brein gerelateerde ziekten en osteoporose.
Het hormoon heeft ook invloed op het darmmicrobioom. Naarmate we ouder worden en de oestrogeenniveaus dalen, kunnen ze als gevolg van die daling een toename aan darmklachten ervaren.
Hoe zit dit nu precies en wat betekent het voor je algemene gezondheid?
Oestrogeen
Oestrogeen is een groep van hormonen die in de vruchtbare jaren een belangrijke rol spelen bij de voortplanting. Het is ook betrokken bij de menstruatiecyclus en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Naast de reproductieve functies heeft oestrogeen dus ook invloed op het brein, het hart, de botten en het spijsverteringssysteem.
Het darmmicrobioom
Het darmmicrobioom bestaat uit triljoenen micro-organismen die in de darmen leven. Deze micro-organismen zijn belangrijk voor de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs jouw mentale gezondheid. Een gezonde diversiteit aan bacteriën in het darmmicrobioom is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid.
Oestrogeen en het darmmicrobioom
Oestrogeen heeft een grote invloed op het darmmicrobioom, denk hierbij aan:
Het bevordert de groei van de goede bacteriën in de darmen, zoals lactobacillen en bifidobacteriën. Deze bacteriën helpen bij de spijsvertering en kunnen ontstekingen verminderen.
Oestrogeen speelt een rol bij het onderhoud van de darmwand. Een sterke darmbarrière voorkomt dat schadelijke stoffen de bloedbaan kunnen binnendringen, wat ontstekingen en andere gezondheidsproblemen in de hand werkt.
Oestrogeen beïnvloedt ook het immuunsysteem en helpt de balans tussen verschillende bacteriële soorten in het darmmicrobioom te behouden.
Waarom ontstaan er meer darmklachten naarmate we ouder worden?
Tijdens de overgang en in de postmenopauze daalt de oestrogeenproductie. Deze afname leidt tot een verminderde bacteriële diversiteit in het darmmicrobioom en kan bijdragen aan de groei van minder gunstige bacteriën. Symptomen van een disbalans zijn darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree.
Naarmate we ouder worden, kunnen we (soms ongemerkt) ook veranderingen in ons dieet en eetgewoonten ontwikkelen. Denk aan het toevoegen van meer koolhydraten overdag na een slechte nachtrust.
Stress is een belangrijke factor die de gezondheid van het darmmicrobioom negatief beïnvloedt. In deze levensfase kunnen we bv te maken krijgen met verhoogde stressniveaus als gevolg van de combinatie werk, gezin en mantelzorg. Stress kan leiden tot een verstoring van de darmflora en bestaande darmklachten verergeren.
Met de leeftijd kunnen er anatomische en functionele veranderingen optreden in het spijsverteringsstelsel. De motiliteit (samentrekking van de spieren) van de darmen kan verminderen, wat o.a. kan bijdragen aan constipatie.
Naarmate we ouder worden, neemt ook het risico op chronische aandoeningen toe, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Deze aandoeningen kunnen ook invloed hebben op het darmmicrobioom en darmklachten veroorzaken.
De gevolgen
Een verstoord darmmicrobioom kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Een onevenwichtige darmflora kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat weer het risico op chronische ziekten kan verhogen.
Er is een sterke link tussen de gezondheid van het darmmicrobioom en de mentale gezondheid. Een verstoord darmmicrobioom kan bijdragen aan symptomen van angst en depressie.
Een ongezond darmmicrobioom kan ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor je als vrouw vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.
Wat kun je zelf doen?
Gelukkig kunnen we zelf veel doen om de gezondheid van onze darmen te ondersteunen en daarmee te behouden.
Voeding
Allereerst vezelrijke voeding: Een dieet dat rijk is aan oplosbare en onoplosbare vezels. Voedingsproducten, zoals volkoren granen, groenten, fruit, noten en zaden helpen de diversiteit van het darmmicrobioom te vergroten en bevorderen een gezonde spijsvertering.
Probiotica: Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en miso. Deze bevatten levende bacteriën die de darmflora ondersteunen.
Prebiotica: Eet voedingsproducten die rijk zijn aan prebiotica, zoals uien, knoflook, asperges, banaan en artisjokken. Deze voedingsmiddelen bieden de benodigde voeding voor de goede bacteriën in je darmen.
Vermijd bewerkte voeding: Beperk de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Deze kunnen de ontsteking verhogen en de diversiteit van het darmmicrobioom juist verminderen.
Bewegen
Wandelen: Eenvoudig, maar effectief! Dagelijks minimaal tussen de 7000 en 10.000 stappen zetten. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van stress. 2 vliegen in 1 klap!
Krachttraining: Helpt niet alleen bij het behouden van de spiermassa, maar bevordert ook een gezonde stofwisseling en daarmee en gezonde darmflora.
Yoga en pilates: Deze bewegingsvormen zijn goed voor de flexibiliteit, maar ondersteunen ook bij stressregulatie en het bevorderen van een gezond lichaamsbewustzijn.
Stressmanagement
Stress heeft een grote impact op zowel onze mentale als fysieke gezondheid.
Meditatie: Ondersteunt je om in het moment te leven en stress beter te reguleren.
Ademhalingsoefeningen: Eenvoudige ademhalingsoefeningen je helpen om de hartslag te verlagen en een gevoel van ontspanning te creëren. Adem in via je neus, houd je adem even vast en adem vervolgens langzaam net iets langer uit.
Neem de tijd voor activiteiten die je leuk vindt!
Sociaal netwerk: Blijf bewust tijd vrijmaken voor het contact met je vrienden en familie.
Slaap
Voldoende slaap is heel belangrijk voor onze gezondheid.
Creëer een vaste slaaproutine: Elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
Slaapomgeving: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Overweeg het gebruik van verduisteringsgordijnen en een oogmasker om licht te blokkeren.
Beperk schermgebruik: Vermijd het gebruik van elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) verstoren.
Ontspanning: Neem de tijd voor ontspanning voordat je gaat slapen. Denk aan Dit kan lezen of luisteren naar muziek. Neem liever geen warm bad of warme douche wanneer je last hebt van nachtelijke transpiratie.
Hydratatie
Drink voldoende water: Dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Hydratatie ondersteunt de spijsvertering.
Beperk het gebruik van cafeïne en alcohol: Te veel cafeïne en alcohol kunnen de spijsvertering verstoren en bijdragen aan uitdroging (omdat het ervoor zorgt dat je vaker aandrang hebt om te plassen). Beperk deze dranken en kies voor water of thee.
Supplementen
Overweeg, na overleg met een Orthomoleculair therapeut, het gebruik van bepaalde supplementen.
Probiotica: Dit kan van toegevoegde waarde zijn voor gezond darmmicrobioom, vooral tijdens een periode van stress of bij gebruik van antibioticagebruik.
Omega 3: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
Een goede multi: Overweeg een goed opneembare multi die afgestemd is op jouw levensfase.
Verdere ondersteuning nodig bij je zoektocht naar mooi, fit en gezond ouder worden? Ik help je graag op weg om ook deze bijzondere levensfase als iets moois en waardevols te ervaren.