Skip to main content

Luchtige levenslessen uit mijn overgangsjaren

Steeds meer stoor ik me aan de manier waarop vrouwen de overgang de schuld geven van wat er mis is met hun leven.  
 
Hier gaat het dan vooral om de focus die wordt gelegd op de zogenaamde nadelen van het ouder worden. Vrouwen leggen maar wat graag de schuld bij het proces dat we de overgang noemen.  
 
Last van: 
 
Overgewicht?  
 
Slecht slapen?  
 
Laag libido?  
 
Stijve gewrichten en spieren?  
 
En ga zomaar door…. 
 
Allemaal de schuld van de overgang.  
 
Alle bovenstaande oorzaken zijn wat mij betreft niet eenvoudig op de overgang te schuiven. Bovendien is het niet slim om dit te doen. Met de oorzaak van de uitdagingen van bovenstaande symptomen buiten jezelf te plaatsen, geef je de controle om iets aan de situatie te veranderen, uit handen.  
 
Feitelijk leun je triomfantelijk achterover: 

“Ik kan er niks aan doen; Die rotovergang zorgt hiervoor en ik ben slachtoffer van mijn eigen lijf” 

En daar sla je wat mij betreft echt de plank mis.  
 
Juist in deze fase van het leven mag je verwachten dat je eigen verantwoordelijkheid pakt over je fysieke en mentale welzijn. Dat ligt in je eigen handen. 
 
Dit zijn een aantal dingen die ik in de loop van de jaren heb geleerd en graag met je deel: 

AVAZZ 

Ken je deze afkorting al? Ik hoorde hem laatst weer in de podcast van Arie Boosma langskomen:  
 
AVAZZ staat voor: Accepteren – Veranderen – Afscheid nemen 
 
1. Accepteer een situatie waarin je je bevindt 

2. Indien mogelijk, verander de situatie wanneer deze niet bevalt 
3. Neem afscheid van de situatie indien je deze niet kunt accepteren of veranderen 
 
Dit paste ik de laatste jaren al steeds meer toe en ik kan je vertellen het geeft enorm veel rust in je lijf en hoofd. 
 
Waar die ZZ voor staan? Zeuren en zeiken. 
 
Want dat is wat er met je gebeurt wanneer je geen keuze maakt tussen de voorgaande 3. Dan word je dus een zure oude pruim. Echt zonde wanneer je pas op de helft van je leven bent aanbeland toch? 

SIT WITH YOUR SHIT 

Wat willen we onszelf toch snel afkeren en/ of verdoven van ongemak.  
 
Voor mij betekent deze uitspraak dan ook, niet weglopen van wat aanwezig is. Het goede, maar dus ook het minder goede en leuke in je leven. Met een open hart blijven leven en niet direct in de actie schieten als dingen even vervelend of ongemakkelijk worden. Sit with your shit en rustig blijven ademen en aanwezig zijn.  
 
Het heeft me ook geleerd naar de taal van mijn lichaam te luisteren en leren begrijpen. 
 
Hoofdpijn? Niet direct met pijnbestrijding aan de slag, omdat de pijn nu even niet goed uitkomt of vervelend aanvoelt.  
 
90% van de tijd ontstaat hoofdpijn door een vocht tekort (kan een oorzaak zijn van nachtelijke transpiratie). Wanneer je dit bestrijdt met ene pijnstiller, heb je misschien geen hoofdpijn meer, maar de onderliggende oorzaak (namelijk het vocht tekort) los je er niet mee op en blijft dus in stand met alle gevolgen van dien.  
 
Ik geef mezelf wanneer ik hoofdpijn heb eerst 2 grote glazen warm water en wacht rustig 15 minuten af. Wanneer de pijn verdwijnt, heb k het signaal van mijn lichaam begrepen en is de hoofdpijn een gevolg van vocht tekort. Niet alleen heb ik mijn lichaam begrepen, ik heb het ook gevoed en daarmee goed voor mezelf gezorgd. 

Voor het andere kleinere percentage kan een hormonale disbalans gelden. Dat betekent mezelf rustig houden en voeden met ontspanning op de bank, met yoga of een boek. 
 
Het symptoom laat zien wat gezien of gehoord mag worden. Aan jou de taak om met respect voor jezelf daarnaar te handelen en niet direct in de actiemodus te schieten om het symptoom van onvrede, ongemak, emotie (vul zelf maar verder in) zo snel mogelijk de baas te worden en te onderdrukken.  
 
Ditzelfde geldt voor een product als alcohol. Een veel gebruikt middel om gevoelens van ongemak, stress, woede, onzekerheid te maskeren. Bang om te voelen. En het werkt!  
 
Laat de volgende keer wanneer je de neiging voelt om (on)bewust die fles open te trekken, eerst even je aandacht naar je ademhaling gaan. Wat mag er gevoeld worden? En wat heb je echt nodig dat meer voedend voor je is? 

 
NEVER MISS TWICE

Never miss twice is een waardevol principe voor mij. Het betekent dat ik in mijn dagelijkse routine van een gezonde leefstijl best een dagje verstek mag laten gaan, maar dat ik de dag erna weer vasthoud aan mijn structuur.  
 
Dit gegeven zorgt net genoeg voor het creëren van ruimte voor een gezonde balans tussen discipline en zelfcompassie. In deze levensfase, waarin veel veranderingen plaatsvinden, is het belangrijk om flexibel en mild naar jezelf te zijn en blijven.  
 
Tegelijkertijd helpt ‘never miss twice’ me om mijn doelen en welzijn niet uit het oog te verliezen. Het herinnert me eraan dat consistentie en doorzettingsvermogen belangrijk zijn voor een gezond en blij leven, zelfs als er af en toe een dag niet helemaal volgens de planning verloopt.


IT’S OKAY, NOT TO BE OKAY


It really is. In deze levensfase, waarin we te maken hebben met zowel fysieke als emotionele veranderingen, is het belangrijk om jezelf ruimte te geven en je kwetsbaar te mogen voelen. Deze one-liner herinnert me eraan dat het normaal is om me soms verdrietig, onzeker of overweldigd te voelen.  
 
Het is een uitnodiging om mijn gevoelens te accepteren zonder oordeel en om steun te zoeken wanneer ik die nodig heb. Daarbij komt ook het besef dat ik niet altijd direct het ongemak hoef te dempen, maar dat ik er mag zijn met alle ongemakken, wetende dat het een fase is.  
 
Door te erkennen dat het oké is om niet altijd oké te zijn, en door ongemakken te omarmen in plaats van ze te vermijden, is er meer compassie voor mezelf ontwikkelt en kan ik beter omgaan met de ups en downs van het leven. 

IK HEB EEN PRACHTIG LICHAAM (VAN BINNEN EN VAN BUITEN!)

Ik ben opgehouden mijn lichaam te straffen wanneer het niet voldoet aan mijn ideaalbeeld. De weegschaal is sinds kort uit mijn huis verdwenen om nooit meer terug te keren. Ik kan het iedere vrouw die dagelijks op de weegschaal staat en daar een waardeoordeel aan hangt van harte aanbevelen. 

Perfectie is wanneer het al haalbaar is, niet vol te houden. De rest van je leven perfect willen zijn, put je uit. Het is onrealistisch en saai. Waar je met perfectie eigenlijk naar zoekt? Liefde voelen voor je lichaam. (had ik dit maar op mijn 20ste geweten!) 
 
Deze en nog veel meer lessen heb ik de afgelopen jaren mogen leren. En weet je wat zo fijn is? Het is nog niet klaar. Ieder moment van ieder dag komt er weer wat bij. Een nieuwe ervaring, een nieuwe herinnering. Dit is het tweede deel van mijn leven! 
 

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geschreven voor een groot deel van de vrouwen vanaf 40+. Uiteraard is het (helaas) zo dat er een percentage van de vrouwen die een gezonde leefstijl op orde hebben, heftige klachten van de overgang ervaren. Deze vrouwen adviseer ik ondersteuning via een specialist te zoeken.