Skip to main content

Ontdek de kracht van eigen regie

“Het komt door de overgang” 
 
Of een variant hierop: 
 
“Het ligt aan de overgang” 
 
Wat? Vraag je je af. 
 
Overgewicht, slapeloze nachten, opvliegers, een kort lontje, stramme gewrichten en spieren. En ja zelfs, een verlaagd of verdwenen libido.  
 
En hier ga ik waarschijnlijk geen vriendinnen mee maken, maar ik wil je graag een andere verklaring geven voor al deze symptomen.  
 
Namelijk: 

Het ligt aan jou  
 
Zo, het is eruit! 
 
Het ligt niet aan de overgang dat je aankomt in gewicht, maar het ligt aan de manier waarop je jezelf voedt, slaapt, stress ervaart, etc.  
 
Met andere woorden: 
 
In hoe goed of slecht je voor jezelf zorgt en hebt gezorgd de afgelopen jaren. 
 
Niet de overgang zorgt ervoor dat je geen zin meer hebt in intimiteit met je partner, maar de reorganisatie van je werk die stress veroorzaakt. De puber in huis die tot 23.00 uur ‘s avonds gezellig naast jullie op de bank blijft hangen of het feit dat je de partnerseks al een aantal jaren saai vindt, maar het gesprek hierover niet durft aan te gaan.  
 
Het is nu echt tijd om de verantwoordelijkheid voor je gezondheid en je mentale welzijn terug te pakken! 
 
Om het ‘gesprek’ met je lichaam aan te gaan en niet de strijd ermee te voeren. Echt luisteren naar wat ze je te vertellen heeft en daar gehoor aan geven.  
 
In plaats van jezelf af te vragen: 

“Waarom herken ik mezelf niet meer?” (En de wens om terug te gaan naar wie je was) 

Kun je jezelf beter de vraag stellen: 

 
“Wie ben ik nu? Waar transformeer ik naartoe?” 
 
Voel je het verschil? De eerste vraag is vanuit angst. De tweede met een nieuwsgierige blik.  
 
Een voorbeeld: 
 
Door de overgang kom ik aan in gewicht 
 
Aankomen in gewicht is een veel gehoorde klacht tijdens de jaren van de overgang.  
 
Veel vrouwen hoor ik zeggen dat ze hetzelfde eten en sporten als dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan en nu ‘ineens’ aankomen.  
 
Als je je niet realiseert dat de werking van de schildklier met de jaren iets vertraagt en we en andere verbranding krijgen, dan kom je inderdaad aan als je blijft eten wat je altijd at.  
 
Je kunt namelijk niet blijven eten, zoals je altijd at. Dat is namelijk te veel en waarschijnlijk in de verkeerde verhoudingen. 
 
Maar ook de mate van hoe we met stress omgaan, kan zorgen voor een stijging van het gewicht.  
 
Dit heeft te maken met de hormonen cortisol en insuline. Bij stress maken we (gelukkig!) het stresshormoon cortisol aan. Die reguleert de stress en zorgt ervoor dat jij optimaal kunt presteren wanneer dit nodig is. Om dit te kunnen doen, wordt er energie vrij gemaakt in het lichaam en o.a. de bloedsuikerspiegel verhoogt.  
 
En welk ander hormoon wordt er dan aangemaakt? Juist, insuline. Een vetopslaghormoon die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel weer daalt naar een gezond niveau.  
 
Ons lichaam kan veel en zit fantastisch in elkaar, maar kan geen 2 dingen tegelijk. Het kan dus niet vet verbranden en tegelijkertijd vet opslaan.

Omdat het systeem dat zorgt voor een goede stressreactie altijd voorgaat op alle andere systemen in ons lichaam, kun je nu wel raden wat er gebeurt. Om het lichaam te beschermen, houdt het de vetmassa vast. Dat kun je niet leuk vinden, maar is voor de ‘overleving’ essentieel.  
 
En dan de hormonen ghreline en leptine. Zij zorgen voor het gevoel van verzadiging en honger. Wanneer je niet goed of onvoldoende slaapt, raakt de werking van deze 2 hormonen verstoort. Het gevolg? Slechte communicatie overdag tussen beide hormonen en het brein. Je gaat meer eten dan je nodig hebt omdat je onvoldoende het signaal ontvangt dat je verzadigd bent.  
 
Het is sowieso slim om rustig te eten, zodat je op tijd het signaal van verzadiging ervaart en je jezelf niet overeet. Ook de spijsverteringsenzymen worden dan voldoende aangemaakt, zodat de kans op spijsverteringsklachten en darmklachten achterwege blijft.  
 
Begrijp je dat je lichaam niet tegen je, maar voor je is?  
 
Adviezen als, pak je rust, zouden niet als een instructie mogen voelen, maar als een intrinsieke behoefte om goed voor jezelf en daarmee je lichaam te zorgen. 
 
Ben je er klaar voor? 
 
Want wat is de overgang dan wel? 
 
Leuk dat je het vraagt 😉
 
De overgang is een periode waarin jouw hormonale huishouding een nieuwe balans zoekt. Een verhouding die beter past bij de levensfase waarin je beland bent.  

De fase waarin het niet meer nodig is om direct zorg te verlenen aan anderen (bv gezinsleden) en er meer ruimte is voor jezelf. Biologisch gezien is dat heel logisch en fijn. Je bent oud en wijs genoeg om te weten waar en aan wie je je tijd wilt besteden en niet zo oud dat je fysiek of mentaal niet meer in staat bent om nieuwe dingen te ontdekken. Hoe fijn is dat?  
 
Dit is wat ik nu ervaar, ik: 
 
heb meer zelfvertrouwen dan ooit 
sta stevig in mijn schoenen 
ben niet meer zo makkelijk onder de indruk van dingen die niet helemaal lopen zoals gepland 
waardeer en ben meer dankbaar voor mijn fijne lichaam 
weet de randzaken van de hoofdzaken te scheiden 
durf bewuster te kiezen aan wie en wat ik mijn tijd besteed 
 
Dit is echt de levensfase waarin het allemaal weer voor je open ligt, geniet ervan! 
 
En als je ondersteuning, kennis of motivatie nodig hebt? Laat het me weten. Ik help je graag een stap verder op weg.

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geschreven voor een groot deel van de vrouwen vanaf 40+. Uiteraard is het (helaas) zo dat er een percentage van de vrouwen die een gezonde leefstijl op orde hebben, heftige klachten van de overgang ervaren. Deze vrouwen adviseer ik ondersteuning via een specialist te zoeken.