Skip to main content

De voordelen en risico’s voor de vrouw van 40+ 

Met een stabiel en gezond gewicht ouder worden? Misschien is dit wel jouw lifehack! 
 
Ontdek de voordelen en risico’s van intermittent fasting voor vrouwen in de overgang, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. 

De overgang kan een uitdagende periode in het leven van vrouwen zijn. Je merkt zowel fysieke als mentale veranderingen als gevolg van hormonale schommelingen. Denk aan gewichtstoename, stijve spieren en gewrichten, minder stressbestendigheid en andere fysieke en emotionele veranderingen.  
 
In de zoektocht naar methoden om deze symptomen te verlichten, heeft intermittent fasting (IF) de aandacht getrokken. Maar wat zijn nu de voordelen en risico’s van deze populaire voedingsstrategie voor vrouwen in de overgang?  
 
Met dit artikel duik ik in de wetenschappelijke onderbouwing van IF en onderzoek de resultaten. 

Wat is Intermittent fasting? 

Laat ik beginnen met te zeggen wat het niet is. Intermittent fasting is geen dieet. Het is een leefstijl waarin je afwisselend periodes eet en vast. De meest populaire vormen zijn: 

16/8: Een periode van 8 uur eten en 16 uur vasten 

5/2: 5 dagen gezond eten en 2 dagen met een beperkte calorie-inname 

Eat-Stop-Eat: 24 uur vasten 1 of 2x per week 

De voordelen van Intermittent fasting 

Gewichtscontrole en een gezonde vetmassa 

Een van de meest onderzochte voordelen van IF is gewichtscontrole. Onderzoek heeft aangetoond dat intermittent fasting kan helpen om de vetmassa te verminderen, wat gunstig kan zijn voor vrouwen in de overgang die worstelen met een gewichtstoename.  
 
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesity toonde aan dat deelnemers die een IF-regime volgden, significant meer gewicht verloren dan degenen die een traditioneel caloriebeperkt dieet volgden. 

Verbeterde insulinegevoeligheid 

Studies tonen aan dat IF de insulinegevoeligheid kan verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd wordt. Dit kan behulpzaam zijn voor vrouwen die risico lopen op diabetes type 2. Volgens onderzoek gepubliceerd in Translational Research kan IF bijdragen aan een betere insulinegevoeligheid en lagere bloedsuikerwaarden. 

Verlaagd ontstekingsniveau 

IF kan ontstekingen in het lichaam verminderen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid op de lange termijn. Chronische ontsteking is in verband gebracht met veel leeftijdgerelateerde ziekten. Onderzoeken suggereren dat IF kan helpen bij het verlagen van ontstekingsmarkers in het lichaam. 

Verbeterde cognitieve functies 

Er zijn aanwijzingen dat IF de hersenfunctie kan verbeteren en bescherming kan bieden tegen neurodegeneratieve ziekten. Dit is van belang aangezien sommige vrouwen tijdens de overgang cognitieve klachten ervaren. Een studie in The Journal of Neuroscience vond dat vasten de productie van hersen-afgeleide neurotrofe factor (BDNF) verhoogt, wat kan bijdragen aan verbeterde hersenfunctie en neuroplasticiteit  

Risico’s bij Intermittent Fasting 

Verstoord eetgedrag 

IF kan bij sommige vrouwen leiden tot eetbuien tijdens de niet-vastperiodes, wat contraproductief kan zijn voor gewichtsverlies en de algemene gezondheid. Ook kan IF gezien worden als een dieet waardoor er structureel te weinig calorieen per dag worden ingenomen. Beide leiden tot een verstoring van de hormonale balans en de bloedsuikerspiegel waardoor eetbuien ontstaan en een schommelend gewicht tot gevolg heeft.  

Gebrek aan voedingsstoffen 

Langdurige vastenperioden kunnen leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen, vooral als de eetperiodes niet goed gepland zijn. Dit kan een negatief effect hebben op de algehele gezondheid en het welzijn. Het is belangrijk om tijdens de eetvensters te zorgen voor een gebalanceerd dieet rijk aan vitaminen en mineralen.  

Verlaagde energie en vermoeidheid 

Sommige vrouwen ervaren een daling in energieniveaus en verhoogde vermoeidheid tijdens de periode van vasten, waardoor de dagelijkse activiteiten werden beïnvloed. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Denk bv aan een niet goed functionerende schildklier of zoals hierboven aangegeven het langdurig onthouden van de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen, vetten, eiwitten en koolhydraten. 

Conclusie 

Intermittent fasting kan voordelen bieden voor vrouwen in de overgang. Denk aan gewichtscontrole, betere insulinegevoeligheid en verlaagde ontstekingsreacties.  
 
Er zijn echter ook dingen om rekening mee te houden, waaronder hormonale schommelingen en verstoringen van het eetgedrag. Het is belangrijk als je in de overgang bent en IF overweegt te overleggen met een specialist op het gebied van de hormoonhuishouding. Samen kun je dan kijken of deze leefstijlvorm voldoende bij je past.