Skip to main content

Bereik dit jaar jouw gezonde en ideale gewicht

Het maken van goede en behapbare voornemens kan een uitdaging zijn, maar het nastreven van je ideale gewicht in 2024 is eenvoudiger dan je denkt! 
 
Het begint allemaal met een duidelijk doel voor ogen hebben en een plan maken dat haalbaar en realistisch voor jou is. 

Stap 1: Stel het doel vast 

Het vaststellen van een realistisch doel qua gewicht is het allerbelangrijkste. Dit baseer je op lichaamstype, leeftijd (verbranding in rust) (wat heb jij persoonlijk nodig aan eiwitten, koolhydraten en vetten), gezondheid (hormonale huishouding) en levensstijl (sport, beroep, stressfactoren, specifieke dieetwensen, etc.). 
Maak het doel vervolgens specifiek door bv te stellen ‘Ik wil op 31 december 2024, 10 kilo afgevallen zijn’ 

Stap 2: Maak jouw persoonlijke plan 

Een plan maken om je doel te bereiken, is essentieel. Het bevat altijd een combinatie van een gezond en volwaardig dieet, beweging, (eventueel) sport, slaapkwaliteit, werking van de spijsvertering, levensstijl/ stressfactoren, etc.).  
 
Advies: voor het vasthouden van een blijvende motivatie en een programma op maat schakel je bv een orthomoleculair therapeut in voor persoonlijke begeleiding. 

Stap 3: Stel realistische subdoelen vast 

Verdeel je hoofddoel in kleinere subdoelen. In het geval van gewicht verliezen, kan het bv een subdoel zijn om iedere maand 2 kilo te verliezen. Op deze manier blijft het behalen van je hoofddoel haalbaar en motiverend. Je kunt de resultaten aan het einde van iedere maand evalueren, bijstellen wanneer iets niet voor je werkt en successen vieren!

Stap 4: Houd je voortgang bij 

Het bijhouden van je voortgang is belangrijk om gemotiveerd te blijven. Gebruik een (eet)dagboek, een (food) app of andere tools om je gewicht, voeding, beweging, darmwerking etc. te monitoren. Het geeft inzicht in wat wel en niet voor jou werkt, zodat je kunt bijsturen. 

Stap 5: Zorg voor een liefdevolle en ondersteunende omgeving

Vertel vrienden, familie en collega’s over jouw persoonlijke doel. Het hebben van een ondersteunend netwerk motiveert en helpt je wanneer het uitdagend voor je wordt. 
 
Overweeg eventueel deelname aan groepen of een community met gelijkgestemden op het gebied van een gezonde levensstijl.  

Stap 6: Blijf flexibel en begripvol naar jezelf 

Het is normaal om af en toe van je plan af te wijken. Het leven is in beweging en je zal soms onverwachts andere keuzes moeten maken. Wees niet te rigide in de afspraken die je met jezelf aan het begin hebt gemaakt, maar beweeg flexibel mee met wat het leven op je pad brengt. 
 
‘80 is prachtig’ is een mooi uitgangspunt om in gedachte te houden bij je lange termijn doel. 

Conclusie 

Het bereiken van je ideale gewicht in 2024 is haalbaar met een duidelijk doel, een goed plan en door zowel consistent als flexibel mee te bewegen met wat zich in het aankomende jaar aandient.  
 
Door kleine, haalbare stappen te zetten en jezelf genoeg flexibiliteit te gunnen, beweeg je (bijna) ongemerkt naar een gezondere versie van jezelf.  
 
Hulp nodig? Ik help je in 2024 graag naar een gezond en stabiel gewicht. In gemak, met plezier en lekker eten!