We naderen het einde van dit jaar. Het lijkt soms door alle dingen die ‘nog even’ in de aankomende maanden afgerond moeten worden of de tijd sneller gaat. Heb je kinderen? Dan merk je dat juist in deze periode door de intensiteit waar ze mee te maken krijgen aan allerlei feestjes op school, sportclubs en natuurlijk de bekende feestdagen zelf een extra prikkel zijn.
Hoe zorg je er zelf voor gedurende de dag dat je je goed blijft voelen en in contact blijft met je lijf, zodat je straks niet helemaal uitgeblust jouw nieuwe jaar begint?
Grenzen stellen: 3 tips om je energieniveau te beschermen
Beperk het gebruik van je telefoon (en maak hier afspraken over)
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik het grote gebruik van de telefoon door mensen om me heen onbegrijpelijk vind en soms zelfs onbeschoft.
Maak met jezelf harde afspraken over hoeveel tijd, wanneer en waar je gebruik maakt van de telefoon. Steeds wanneer je je telefoon pakt maak je namelijk de neurotransmitters GABA en Dopamine aan. Dopamine brengen een gevoel van geluk over ons heen en zijn sterk verslavend. Hierdoor willen we er alleen maar meer van en dat put je uit. GABA is de neurotrasmitter die werkt als rempedaal in het brein. Deze wordt tijdens het gebruik van de telefoon meer aangemaakt, waardoor je suffer en slomer wordt.
Maak afspraken met je gezinsleden of huisgenoten waar het verboden terrein is voor de telefoons. Denk bv aan de badkamer, slaapkamer, wc, aan tafel en tijdens 17.00 en 19.00 uur ‘s avonds. Zijn we niet juist in deze tijd van jaar extra op zoek naar meer verbinding met elkaar? En is het gebruik van je telefoon daarin niet juist een stoorzender?
Stel een pauze moment in voordat je ergens ja op zegt
Vanuit beleefdheid, maar ook automatisch, hebben we de neiging om op iedere vraag of verzoek ja te zeggen. Vaak zonder jezelf af te vragen of het agendatechnisch wel kan. En ook al heb je plek in je agenda, dan wil dat nog niet zeggen dat het handig is om die toch al overvolle week nog voller te plannen, toch?
Geef bij ieder verzoek dat je krijgt aan dat je er over nadenkt en er later op terugkomt. Door dit te doen, geef je jezelf de ruimte om te zien of het echt mogelijk is en niet ten koste gaat van een broodnodige adempauze.
En als je dan besluit om toe te stemmen, dan weet je zeker dat jouw ja ook echt een volmondige en gemeende naar de ander is.
Luister naar je lichaam
Het klinkt zo simpel, maar o wat is het moeilijk. Luisteren naar je lichaam. En toch is juist jouw lichaam zo duidelijk in wat het nodig heeft en wenst voor jou.
Goed in verbinding staan met je lichaam begint bij het voelen en met aandacht aanwezig zijn. Daarvoor zou je bv (korte) yogasessies in je week kunnen plannen. Net als ademhalingsoefeningen en meditatie’s helpen ze je te voelen waar jouw behoefte echt ligt. Ben je moe, voelt je lichaam stijf aan, voel je kramp in je nek en schouders? Tijd om (tijdelijk) op de pauzeknop te drukken. En die ademhalingsoefeningen? Die kun je mooi zonder afleiding doen op de wc en in de bad- of slaapkamer 😉