Skip to main content

Ben je midden in de overgang en worstel je met opvliegers? Je bent niet alleen. Opvliegers zijn een van de meest voorkomende symptomen tijdens deze fase van het leven van een vrouw. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt uitproberen om ze onder controle te houden en je comfortabeler te voelen. 

Hier zijn 7 praktische tips om je te helpen omgaan met opvliegers tijdens de overgang

Ademhalingsoefeningen 

Diepe ademhaling en ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van opvliegers. Probeer dagelijks enkele minuten te besteden aan ademhalingsoefeningen zoals buikademhaling of progressieve spierontspanning. 

Kleding in lagen 
 

Draag kleding in lagen, zodat je eenvoudig iets aan of uit kan trekken afhankelijk van de verandering van temperatuur in je lichaam. Het stelt je in staat om snel wat verlichting te brengen wanneer een opvlieger toeslaat door simpelweg een laagje uit te trekken. 

Vermijd triggers 

Onderzoek mogelijke triggers voor jou, zoals cafeïne, alcohol, peper, gember en stress, en probeer ze te vermijden of te beperken. Cafeïne houdende producten kunnen bij sommige vrouwen opvliegers verergeren vanwege hun stimulerende effect op het zenuwstelsel. 

Voeding 

Omega 3 vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt opvliegers kan verminderen. Zorg voor voldoende inname van voedingsmiddelen zoals vette vis, lijnzaad en walnoten. 

Houd het hoofd koel  

Houd je omgeving koel door gebruik te maken van ventilatoren, een airco of het openen van een raam of deur. Maar een koud washandje op je voorhoofd kan ook goed helpen bij het verlichten wanneer een opvlieger zich voordoet. 

Natuurlijke remedies 

Sommige vrouwen vinden verlichting van opvliegers door het gebruik van kruidensupplementen zoals zilverkaars, soja-isoflavonen of lijnzaad. Raadpleeg een specialist voordat je begint met het gebruik van supplementen. 
 
Meer hulp nodig bij het in balans brengen van je hormonen tijdens de overgang? Overweeg dan deel te nemen aan mijn persoonlijke 12-weekse programma. Dit programma biedt gerichte begeleiding en ondersteuning om je te helpen de hormoonhuishouding in balans te brengen en o.a. opvliegers te verminderen. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

 
NB Het beheersen van een opvlieger tijdens de overgang kan een uitdaging zijn, maar met de juiste ondersteuning kun je comfortabeler door deze fase van je leven bewegen.  
 
Onthoud dat elke vrouw anders is, dus experimenteer met de verschillende adviezen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.