Skip to main content

Recente ontdekkingen en wat ze voor ons vrouwen betekenen

De overgang en de menopauze zijn natuurlijke fases in het leven van een vrouw. Ze kunnen gepaard gaan met symptomen en onzekerheden.  
 
Gelukkig wordt er steeds meer bekend en praten we er makkelijker over. Er is ook steeds meer onderzoek naar de gevolgen van het proces van ouder worden bij vrouwen. Hiermee creëren we samen meer begrip en een passende persoonlijke behandeling als dit nodig is.  

Hormoonvervangende therapie (HRT) 

Een studie gepubliceerd in 2024 in het Journal of the American Medical Association (JAMA) heeft aangetoond dat HRT voor de behandeling van overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie veilig is voor vrouwen onder de 60 jaar. Dit onderzoek weerlegt eerdere gepubliceerde artikelen over de risico’s van HRT, waaronder borstkanker en beroertes.  
 
De huidige HRT, bij een lage doses en een persoonlijke behandeling, blijkt een gunstig veiligheidsprofiel te hebben en kan de levenskwaliteit van vrouwen in de overgang aanzienlijk verbeteren (Health News Florida) . 

Veranderingen in de activiteit van het brein 

Onderzoekers van Weill Cornell Medicine hebben met behulp van PET-scans de activiteit van oestrogeenreceptoren in het brein van vrouwen tijdens de overgang bestudeerd. Deze studie (publicatie juni 2024), ontdekte dat de dichtheid van deze receptoren toeneemt in bepaalde hersengebieden als reactie op dalende oestrogeenniveaus. Dit onderzoek helpt cognitieve en stemmingsveranderingen tijdens de overgang te verklaren en suggereert dat PET-scans een waardevol hulpmiddel kunnen zijn voor het bestuderen van de effecten van oestrogeen en mogelijke behandelingen (Cornell Chronicle) . 

Het belang van medische en sociale ondersteuning 

Een redactioneel artikel in The Lancet (maart 2024) benadrukt dat de overgang niet mag worden gezien als een periode van verval, maar als een natuurlijke levensfase die met de juiste ondersteuning goed kan worden doorlopen. Het artikel bekritiseert de medicalisering van de overgang en wijst op het gebrek aan voldoende medische begeleiding voor veel vrouwen. Er wordt benadrukt dat het belangrijk is om evidence-based zorg te bieden om vrouwen door deze overgangsfase te helpen  (Obstetrics & Gynecology). 

Beoordelingen van behandelingen 

De Monash University publiceerde in 2024 een uitgebreide beoordeling van behandelingen voor de overgang. Deze beoordeling pleit voor een gepersonaliseerde benadering van de overgangsbehandeling, waarbij zowel farmacologische als niet-farmacologische mogelijkheden worden geïntegreerd. Het doel is om behandelingen af te stemmen op de individuele behoeften en gezondheidsprofielen van vrouwen (Monash University). 

Bovenstaande bevindingen benadrukken het belang van onderzoek naar de overgang en het verstrekken van nauwkeurige en op bewijs gebaseerde informatie en behandelingen. Ze geven het belang aan dat met de juiste medische en sociale ondersteuning vrouwen de overgang goed kunnen doorlopen zonder verlies van levenskwaliteit. 

Gezond, fit en blij ouder worden? 

Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en zorg ervoor dat je weet waar je terecht kunt voor betrouwbaar en deskundig advies als je begeleiding wilt in het proces. 
 
De overgang is een belangrijke fase in het leven van een vrouw en met de juiste kennis en hulpmiddelen kun je deze periode met vertrouwen, nieuwsgierigheid en dankbaarheid tegemoet zien. 

Bronnen 
Journal of the American Medical Association (JAMA), 2024 
Weill Cornell Medicine, 2024 
The Lancet, 2024 
Monash University, 2024