Skip to main content

Vaak heb je het zelf niet eens zo goed in de gaten, maar gedurende de week kun je jezelf best veel dingen opleggen en ook ontzeggen die je bakken met energie kosten. Energie en tijd die je veel beter kunt besteden EN die je ook nog een glimlach op je gezicht geven. 

Voeg deze ‘afspraken met jezelf’ toe aan je dagelijkse routine en ik garandeer je een dagelijkse boost voor je geluk systeem!

Focus op wat jou gelukkig maakt

Realiseer je dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken en dat er altijd wel iemand is die vindt dat je te hard of te weinig lacht, er slecht of moe uitziet, beter werk had kunnen afleveren, te dik of te dun bent.

Complimenten blijven vaak niet hangen, maar die ene nare opmerking van een collega dreunt ‘s avonds nog na in je oren.

Wees je er bewust van dat een opmerking je kan raken, maar focus je daarna op datgene wat er voor jou echt toe doet. Wat maakt jou gelukkig? Maak een mooie wandeling in de natuur, knuffel met je kind of huisdier. Ga iets doen wat voor jou belangrijk is en zeg tegen jezelf ‘dit is waar ik gelukkig van word en de rest doet er niet toe’. 

Houd je agenda vrij voor onverwachte en spontane dingen

Soms lijkt het erop dat ieder gaatje in de week moet worden opgevuld met iets ‘nuttigs’. Wees kritisch waar je tijd aan besteedt en plan ook bewust ‘leegte’ in. Tijd die besteed kan worden aan een onverwacht bezoekje aan je moeder, zus of vriendin. 

Zeg eens wat vaker nee

Een kleuter van 2 kan het, dus waarom jij niet? Zeg eens wat vaker nee tegen de ander en ja tegen jezelf. Nee, ik wil dat werk niet van je overnemen. Nee, ik red het niet om nog gezellig een wijntje met je te gaan drinken. Nee tegen de ander is een grote vette JA tegen jezelf. 

Rond je todo lijst af

Niets kost mij zoveel energie dan dat ik mijn to do’s doorschuif naar de volgende dag. 

Start de dag met een korte meditatie, open je agenda, kies je prioriteiten en rond deze af. 

Uitstellen van zaken die moeten gebeuren, blijven in je achterhoofd spelen en dat kost bakken met energie. Toch uitstellen? Er komt een moment waarop het NU moet gebeuren en dat is vaak net het moment waarop het echt niet uitkomt. Gelijk aanpakken dus!

Houd vast aan wat je energie geeft

Vaak is het eerste wat we doen als we moe zijn van onze verplichtingen het schrappen van de dingen die ons energie geven. Een avondje yoga, een wijntje drinken met een vriendin waar je mee kunt lachen. Jammer en niet gezond. 

Kijk liever eens kritisch naar je agenda en ga op zoek naar de energievreters. Is het uit balans deze week? Schuif een energievreter een weekje door of beter, schrap het uit je agenda als het mogelijk is.

Laat niet haalbare doelen los

Wil je graag een slanker lichaam, maar niet de moeite nemen om ‘s avonds dat wijntje en borrelplankje te laten staan? Of zou je graag volledig als zelfstandige aan de slag gaan, maar trek je de onzekerheid van een variabel inkomen niet?

Dromen zijn mooi, maar als je weet dat ze voor jou niet realistisch zijn, kunnen ze op de achtergrond ook voor een hoop onvrede zorgen. 

Tevreden zijn is meer dan genoeg

Volgens een Amerikaans onderzoek zijn mensen die wekelijks 5 dingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn gelukkiger en hebben ze minder gezondheidsklachten. Ook slapen ze beter en zijn ze over het algemeen positiever.

Maak naast je todo lijstje ook een happy to have lijstje en voel je mondhoeken omhoog krullen!