Wie mij goed kent weet dat ik eindeloos gefascineerd ben door ons systeem. Ik vind het echt magisch hoe ons lichaam 24 uur per dag bezig is om ons gezond en in balans te houden.
Het zetten me echter ook aan het denken wat betreft de overgang. Als alles in de natuur een functie heeft, waarom leven wij dan nog zoveel jaren, nadat onze vruchtbare periode eindigt?
Uit een studie, gepubliceerd op PLOS Computational Biology blijkt deze meerwaarde. Door de post-reproductieve fase van een soort langer te laten duren, treedt er een lager verminderde vruchtbaarheid op bij de kinderen en ontstaat er een verhoogde kans op overleving van de kleinkinderen. De grootmoeder zorgt voor de (klein) kinderen, geeft haar kennis door en neemt een leiderschapsfunctie in. Dit verhoogt de kans van overleving van de soort aanzienlijk.
Dit zien we ook in de natuur terug. Orka’s zijn tot het 40ste levensjaar vruchtbaar, maar kunnen wel 90 jaar worden. Bij de Indische griend geldt een vruchtbare leeftijd van 35 en een levensverwachting van 60 jaar.
Nu we ons realiseren dat de overgang niet het einde van ons leven is, maar ‘slechts’ het einde van de vruchtbare periode, hier nog even een paar fabels ontkracht.
De overgang begint rond je 50ste
Niet waar. De overgang start gemiddeld rond 45 jaar. Leefstijl heeft een grote invloed. Niet alleen op hoe je de overgang ervaart, maar ook wanneer deze begint. Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat de overgang zich al vanaf je 40ste aankondigt.
Zolang je een menstruele cyclus hebt, ben je niet in de overgang
Niet waar. Sterker nog, 1 van de eerste symptomen van de overgang, is een schommelende cyclus. Een maand geen menstruatie? Ook dit kan erbij horen. Een jaar niet gemenstrueerd? Dan ben je in de menopauze.
In de overgang kom je een paar kilo aan en daar kun je niets aan doen
Het klopt inderdaad dat de stofwisseling iets vertraagt en dat je mede hierdoor een ander eet- en gedragspatroon kunt ontwikkelen dat leidt tot gewichtstoename.
Ook slapeloze nachten en de invloed van de vrouwelijke hormonen op het brein kunnen er voor zorgen dat je minder gezonde keuzes maakt waardoor je (ongemerkt) anders gaat eten en bewegen.
Wanneer je jezelf en leefstijl onder de loep neemt en aanpakt, kun je prima op een gezond gewicht blijven. Kijk niet alleen naar voeding, maar start met bewegen, eventueel trainen en pak je stressfactoren aan!
De overgang kenmerkt zich alleen door opvliegers
Het klopt inderdaad dat je als gevolg van het gevoeliger worden van temperatuurwisselingen, opvliegers kunt ervaren.
Andere minder bekende symptomen waar je mee te maken kunt krijgen, zijn o.a. een kort lontje, hartkloppingen, opgeblazen gevoel, pijn aan gewrichten en stijve spieren.
Naast alle hierboven genoemde symptomen zijn er nog een paar heel mooie dingen die je kunt merken naarmate je ouder wordt.
De overgang geeft je:
- Meer zelfvertrouwen
- Je kunt makkelijker grenzen aangeven
- Er ontstaat meer ruimte voor mogen i.p.v. moeten
- De aandacht verplaatst van aandacht voor een mooie ‘buitenkant’ naar een gezonde ‘binnenkant’
- Je kunt makkelijker kiezen aan wie en waaraan je jouw tijd wilt geven
Er valt nog heel veel meer te vertellen over deze belangrijke levensfase die we de overgang noemen. Wil je meer weten? Er zijn prachtige boeken geschreven die je zeker zullen inspireren om de overgang te zien als een mooie levensfase die nodig is om je een verdere verdieping te brengen in je leven.