Skip to main content

Omdat de overgang typische, maar ook a-typische klachten kent, is het niet altijd eenvoudig om te achterhalen wat veroorzaakt wordt door de overgang en wat niet. Het is dan ook belangrijk om jouw klachten altijd serieus te nemen.

Sommige symptomen en klachten van bv een depressie, lijken op die van de overgang. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de huisarts aangeeft dat de vrouw in kwestie te maken heeft met een depressie of burn-out.

De overgang kan echter ook een reeële optie zijn.

Ook hier speelt het vrouwelijke hormoon oestrogeen weer een belangrijke rol. Oestrogeen heeft namelijk een effect op het hormoon en neurotransmitter serotonine, het gelukshormoon. 

In de vruchtbare jaren zien we het effect hiervan 2x terug. 1x rond de 1ste dag van de start van de nieuwe cyclus en 1x rond de eisprong. Je zit niet lekker in je vel en hebt een extreme behoefte aan vet, suiker en zout combinaties. Dat we dus graag chocola eten in deze periode eten is hiermee te verklaren. De bloedsuikerspiegel stijgt direct als gevolg van het eten van de chocola. Hierdoor stijgt de waarde van serotonine en voelen we ons (tijdelijk) weer goed.

Serotonine

Tijdens de overgangsjaren schommelt oestrogeen en daarmee ook serotonine. Dit kan, als je er gevoelig voor bent, gevoelens van neerslachtigheid veroorzaken.

Serotonine wordt voor 90% in de darmen aangemaakt. Het hormoon wordt geactiveerd overdag bij zonlicht, bij (drukke) activiteiten met behulp van o.a. het actieve schildklierhormoon T3. Verder is voor een goede aanmaak van serotonine een goede darmwerking belangrijk en een goede insulinegevoeligheid.

‘S avonds wordt dit hormoon omgezet naar melatonine, het slaap hormoon. Dit hormoon heeft het nodig dat je ontspannen bent (laag cortisol niveau) en het moet voldoende donker zijn. 

Ook de co-factoren (hulpstoffen) die nodig zijn voor het omzetten dienen voldoende aanwezig te zijn. Net als het vrouwelijke hormoon progesteron en vitamine B5.

Melatonine is verantwoordelijk voor in slaap kunnen vallen en voor de diepte en lengte van de slaap.

Chronisch slaapgebrek, waarbij je te weinig slaapt, ‘s nachts meerdere malen wakker wordt, maar ook niet in slaap kunt komen, kan je ziek maken. En niet alleen ziek, maar ook een depressie veroorzaken.

De effecten van een slechte nachtrust 

Lange tijd werd gedacht dat een slechte nachtrust alleen resulteerde in moeheid overdag. Inmiddels is deze theorie allang achterhaald. Een slechte nachtrust kan de oorzaak zijn van depressie, gebrek aan lichamelijk en geestelijk herstel, overgewicht, hogere risico’s op verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten, problemen met het immuunsysteem en zenuwstelsel, osteoporose en insulineresistentie en diabetes 2. 

Misschien merk je het zelf ook steeds meer. Een nacht niet goed geslapen, maar wel de hele dag aan het werk? Je bent minder geconcentreerd en de behoefte aan snelle suikers is groter. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat onvoldoende slaap leidt tot meer fouten maken in het verkeer en op het werk. 

De nacht is bij uitstek het moment van fysiek en mentaal herstel, maar ook voor de aanmaak van hormonen, zoals testosteron en het groeihormoon. 

En tot slot, melatonine is ons belangrijkste lichaamseigen antioxidant. Een goede nachtrust is dus essentieel voor een goede gezondheid!

Hoe je jezelf kunt verzekeren van een gezonde nachtrust tijdens de overgang

Aan de basis van serotonine en melatonine staat het aminozuur tryptofaan. De bouwsteen voor tryptofaan zijn eiwitten. Tryptofaan vind je in bruine rijst, zonnebloem- en pompoenpitten en banaan.

Omdat eiwit geen macronutrient is dat je kunt opslaan, is het belangrijk om het iedere dag in voldoende mate binnen te krijgen via de voeding.

Tip

Wat is een voldoende eiwitinname per dag? Gemiddeld genomen neem je 0,8 gram x jouw lichaamsgewicht aan eiwitten per dag.

Vind je het moeilijk om voldoende eiwitten per dag binnen te krijgen? Denk dan eens aan het toevoegen van een proteinepoeder bij b.v. jouw ontbijt.

Recept voor een gezond en eiwitrijk ontbijt

200 ml plantaardige melk 
½ banaan
Paar stukjes mango
¼ rijpe avocado
1 cup Greens (van bv Orangefit)
1 schepje protein powder (van bv Orangefit)

Alles in de blender mengen en klaar is jouw voedzame ontbijt!

Extra ondersteuning?

Er zijn verschillende supplementen die de nachtrust ondersteunen. 1 van de merken die ik adviseer bij vrouwen is de Nachtrust formule van Nutribites. Deze formule biedt een combinatie van kruiden en mineralen die allemaal een rustgevende en ontspannend effect generen in het lichaam.