Skip to main content

Vermoeidheid

Als ik ’s morgens wakker word, ben ik moe, verzucht ze. Ik slaap goed. Waarom voel ik me dan zo ontzettend oververmoeid? Ze is 49 jaar en in de overgang. 
  
De complete vermoeidheid nog voordat de dag begint. De neerslachtigheid die daarop volgt. Een vrouw die nog midden in het leven staat. Werk en thuiswonende kinderen. Een aantal jaar geleden werd ze geconfronteerd met 2 zieke ouders. Thuis was geen rust, het leven draaide door zoals altijd, maar dan met nog een paar taken erbij.   
  
Die vermoeidheid die inslaat zorgt voor een ander eetpatroon. Meer koolhydraten om de dag door te komen. Ook daarin merkt ze weer een verandering. Ze is 5 kilo aangekomen en het lukt haar niet om deze kwijt te raken. Ze raakt onzeker over haar lichaam en baalt dat het haar niet lukt om een gezonde leefstijl goed op te pakken.  

Dit is niet wie ik ben. Ik herken mezelf niet meer.
 

Is de reactie. En dat klopt. Dit is niet wie je bent. Je zit in een transitie. Een beweging van de ene naar de andere plek.   
  
Vast willen houden aan wie je was, fysiek en mentaal geeft weerstand. Wat je weerstand geeft, wint kracht.  
  
Accepteren dat je lichaam verandert is een eerste stap. Maar ook je energieniveau en de mate waarin je met stress omgaat verandert. Accepteer het en kijk hoe je jezelf daarin optimaal kunt ondersteunen. Met leefstijl, voeding en supplementen. 
  
Het is niet de bedoeling dat je teruggaat naar wie je was. Je bent onderweg naar een nieuwe fase. Een fase die, als je haar recht in de ogen kijkt, prachtige dingen laat zien. Verdieping, wijsheid. 

  
We zijn met voeding aan de slag gegaan. Ze eet volledig plantaardig, waardoor ze dagelijks een behoorlijke portie soja op het menu heeft staan. Hier reageert de schildklier niet goed op. Soja voert het mineraal jodium af. Een mineraal dat we hard nodig hebben voor een goed werkende schildklier. Daarnaast zorgt soja als fyto-oestrogeen voor een nog grotere disbalans in de overgangsjaren. Het hormoon is een vetopslag hormoon.   
  
We kijken ook naar het stellen vang grenzen en goed voor zichzelf zorgen. Nee zeggen, mag een vrouw juist in de overgang leren zeggen. Een dikke vette nee, is een grote JA tegen jezelf.  
  
En dan Mindset. Veel vrouwen met symptomen en klachten van de overgang blijven hangen in wat ze zijn kwijt geraakt. Wat zou er gebeuren wanneer je dit niet doet? Het biedt ruimte. En ruimte geeft vrijheid en vrijheid geeft ontspanning. Die ontspanning die we zo hard nodig hebben om alles weer beter in perspectief te kunnen zien.  

  
Wat heb jij vandaag nodig? Start je dag met deze essentiële vraag. Nog voordat je uit je bed komt en al het andere doet.   

Wat heb ik nodig?

Om vervolgens het antwoord op die vraag aan jezelf ook daadwerkelijk te geven. Niemand heeft er iets aan wanneer jij opbrandt. Het is geen verdienste om jezelf weg te cijferen. Voor niemand. Jouw leven, jouw keuzes. Voor wat of wie kies jij?