Skip to main content

Depressieve gevoelens en angststoornissen in de overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen waarin de menstruatiecyclus uiteindelijk stopt. Hoewel dit een normaal en natuurlijk proces is, kan het gepaard gaan met een breed scala aan fysieke en emotionele veranderingen. Een van de meest voorkomende uitdagingen waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken krijgen, zijn depressieve gevoelens en angststoornissen. In dit artikel zal ik de oorzaken van deze symptomen benoemen en enkele mogelijke oplossingen bespreken. 

De Overgang en Hormonale Veranderingen

Tijdens de overgang ondergaan we behoorlijk wat hormonale veranderingen. Het hormonale systeem is op zoek naar een nieuwe balans. De beweging van de vruchtbare jaren naar de niet-vruchtbare jaren wordt gemaakt. Daarbij dalen de niveau’s van de 2 belangrijke vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Deze hormonen spelen o.a. een belangrijke rol bij het reguleren van de stemming en het gevoel van ons welzijn. Het dalende hormoonniveau kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gevoelens van depressie en angst.

Invloed op Neurotransmitters

Naast hormonale veranderingen heeft de overgang ook invloed op de neurotransmitters in het brein, waaronder serotonine en dopamine. Zij zijn verantwoordelijk voor het reguleren van emoties. Een verstoord evenwicht van neurotransmitters kan leiden tot stemmingswisselingen en angstgevoelens. 

Levensomstandigheden en stress  

Naast de fysiologische veranderingen spelen levensomstandigheden en stress ook een belangrijke rol bij het ontstaan van depressieve gevoelens en angststoornissen tijdens de overgang.  
 
Vrouwen kunnen te maken krijgen met meer uitdagingen. Denk aan wijzigingen op het gebied van werk en carrière, het lege nest-syndroom (of juist pubers in huis), de zorg voor ouder wordende ouders (mantelzorg) en andere levensveranderingen. Deze stressfactoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van psychologische symptomen. 

Mogelijke oplossingen 

Aanpassingen op het gebied van je levensstijl: Het aanpassen van je levensstijl kan helpen bij het beheersen van depressieve gevoelens en angst. Denk aan regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slaap. Maar ook jezelf technieken aanleren om de stress te verminderen, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen. Deze hebben een gunstige invloed op het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst. 

Ondersteunende therapieën: Psychologische ondersteuning kan van onschatbare waarde zijn in de overgang wanneer je worstelt met depressieve gevoelens en angststoornissen.  

1 op 1 coaching, cognitieve gedragstherapie en groepstherapie kunnen helpen bij het omgaan met emotionele uitdagingen en het ontwikkelen van effectieve coping mechanismen. Kies een vorm die bij je past. Voor mij werkte het werken met Ingeborg en Zodiac (paardencoaching).  

Alternatieve therapieën: Sommige vrouwen vinden baat bij alternatieve therapieën zoals acupunctuur, kruidenpreparaten en verschillende supplementen. Voel je welkom om het gesprek met mij te starten en te kijken hoe we jouw lichaam op het gebied van voeding, levensstijl en supplementen het beste kunnen ondersteunen tijdens de overgangsfase. 

Hormone Replacement Therapy (HRT): En dan tot slot de bio identieke hormoontherapie. Voor sommige vrouwen kan het gebruik een grote uitkomst zijn bij het verminderen van depressieve gevoelens en angststoornissen. HRT kan het hormonale evenwicht herstellen en symptomen verlichten. Het is wel heel belangrijk om de risico’s en voordelen van HRT met een gespecialiseerde arts te bespreken, omdat het niet voor iedereen geschikt is.  

Belangrijke eerste stap wanneer je depressieve gevoelens en/ of angststoornissen ervaart tijdens de overgang

Depressieve gevoelens en angststoornissen tijdens de overgang kunnen een uitdagende periode voor je zijn. Het begrijpen van de oorzaken van deze symptomen en het verkennen van mogelijke oplossingen is een eerste belangrijke stap om de controle op je leven weer terug te pakken.