Skip to main content

Dingen waar je in ieder geval op zou moeten letten bij de aanschaf van supplementen

Met de juiste voeding in een optimale verhouding van vetten, koolhydraten en eiwitten kom je een heel eind in de weg naar een fit en gezond leven. Maar ook voldoende slaap, een optimale stressbalans en voldoende beweging zijn belangrijk. Kun jij van jezelf zeggen dat je dit rijtje altijd helemaal op orde hebt?

Vast niet en dat is ook logisch. Het leven is niet statisch. Soms zit alles mee en soms…niet. En als het echt even goed tegen zit, dan is het logisch dat je niet 24 uur per dag bezig bent met gezonde keuzes maken. En dat hoeft ook helemaal niet. Als je basis op orde is, dan kan er prima een dagje tussen zitten met wat minder goede alternatieven. 

Naast dat het in je leven tegen kan zitten en je behoorlijk wat stress ervaart, kan stress ook ontstaan door toxische stoffen in de voeding. Denk aan geur- en smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Maar ook een verarmde grond en milieuvervuiling kunnen oorzaken zijn waardoor we tekorten oplopen. Tekorten aan mineralen en vitaminen. Dan is het fijn dat je deze in de vorm van een supplement kunt toevoegen aan je dieet. 

Maar hoe vind je in het oerwoud van merken van fabrikanten de juiste? Waar kun je op letten bij de aanschaf? Dit zijn mijn adviezen bij het maken van een keuze:

Biologische beschikbaarheid

Kies voor een supplement met een zo hoog mogelijk biologische beschikbaarheid. Dit verhoogt de effectiviteit van de opname door het lichaam. Voor magnesium geldt dat een goede vorm gebonden is aan een aminozuur zoals bv tauraat. En zo is bisglycinaat de meest biologische vorm van ijzer. Staat de verbindingsvorm niet op de verpakking vermeld? Kies dan liever voor een ander merk.

Dosering

Kik naar de dosering die nodig is per dag. Soms lijkt het ene product goedkoper dan de ander, maar blijkt dat je van het ene merk 1 capsule per dag nodig hebt en bij de ander 2. In dit geval is dan goedkoop, duurkoop.

Verpakking

Let op de verpakkingsvorm. Sommige fabrikanten kiezen bv voor een plastic verpakking. Dit kan ervoor zorgen dat de supplementen in aanraking komen met toxische stoffen of sneller oxideren. Ga liever voor een merk dat zijn supplementen aanbiedt in donkere (glazen) potten. 

Werkzaamheid

Kies voor een fabrikant dat heeft nagedacht over een zo’n optimale opname en daardoor beste werkzaamheid van het product. Een kwalitatief goed supplement heeft vaak een zogenaamde cofactor. Deze cofactor zorgt er voor dat het lichaam beter in staat is het supplement op te nemen. Een goed supplement is door het toevoegen van een cofactor in prijs duurder, maar dus wel effectiever.

Let er daarnaast op welke vulstoffen er worden gebruikt. Naast het hoofdingrediënt en een cofactor, worden er aan een supplement ook vulstoffen toegevoegd. Sommige hiervan kunnen schadelijk zijn. Lees dus goed de ingrediëntenlijst voordat je een product aanschaft. Let ook op de hoeveelheid van de vulstof. Hoe meer vulstoffen er zijn toegevoegd, hoe minder er van het hoofdingrediënt aanwezig is.

Support team

Bij een goed merk is er altijd een support team aanwezig die je ondersteunt bij vragen over het te gebruiken supplement. Maak hier gebruik van en ga niet zelf experimenteren.